Mrtvici můžete zabránit i sami. Jedinou změnou v jídelníčku snížíte pravděpodobnost, že vás zasáhne

Pokud si do svých pokrmů přidáváte hodně soli a vyžíváte se v polotovarech, hotových jídlech a fast foodu, ohrožujete svůj život stejně jako kuřáci. Navíc to abnormálně ovlivňuje váš krevní tlak a problémy se srdcem.

Světová zdravotnická organizace – WHO odhaduje, že celosvětově má ​​vysoký krevní tlak přes 1,28 miliardy lidí a 2/3 z nich žije v zemích s nízkými a středními příjmy. Přispívá k němu kouření, alkohol, nadváha a nedostatek pohybu. I vysoká hladina sodíku a nízká hladina draslíku ve stravě vzniká při nadměrném solení, je spojena s hypertenzí, zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob a předčasnou smrtí.

Omezení soli

Důkaz faktu, že omezení sodíku v potravě a užívání doplňků draslíku může snížit krevní tlak, je zmiňován na  medicalnewstoday.com. Zkuste nahradit klasickou sůl, tedy chlorid sodný, solí se sníženým obsahem sodíku, tedy směsí chloridu sodného a chloridu draselného, která chutná velmi podobně jako běžná sůl. Někteří odborníci se však obávají, že sůl může zvýšit množství draslíku v krvi a vznikne hyperkalémie.

Foto: Shutterstock

Výzkum jako důkaz

Studie z Číny, zveřejněná v časopise The New England Journal of Medicine, zkoumala dlouhodobé účinky soli se sníženým obsahem sodíku na zdraví, podle které tento druh soli snižuje riziko mrtvice a smrti a je naprosto bezpečné jej používat. Účastníci byli lidé, kteří prodělali mozkovou příhodu a starší lidé s anamnézou hypertenze. Bylo jich 20 995 z 600 vesnicí na venkově v Číně.

Průměrný věk účastníků na začátku studie byl 65,4 let a asi polovinu tvořily ženy. Celkem 72,6% účastníků mělo mozkovou příhodu a 88,4% mělo v anamnéze hypertenzi. Polovina účastníků používala klasickou sůl, druhá sůl se sníženým obsahem sodíku a obsahovala 75% chloridu sodného a 25% chloridu draselného. Každých 12 měsíců vědci v některé z vesnic změřili množství sodíku a draslíku v moči účastníků a provedli měření krevního tlaku.

Výsledky studie

Po průměrném období sledování 4,74 roku byla míra mozkových příhod v obcích, kde se užívala sůl se sníženým obsahem sodíku, o 13% nižší než ve vesnicích s běžnou solí. Míra mozkových příhod ve skupině se sníženou sodnou solí byla 29,14 případů na 1 000 osob za rok a 33,65 případů ve skupině s běžnou solí. Nastalo 39,28 úmrtí na 1 000 osob v roce ve skupině se solí se sníženým obsahem sodíku a 44,61 případů ve skupině s běžnou solí. Došlo ke snížení rizika o 12 %. Neprokázal se ani rozdíl v míře vážných nežádoucích událostí připisovaných hyperkalémii ve skupině se sníženým obsahem sodíku ve srovnání s kontrolní skupinou.

Foto: Shutterstock, zdroj: medicalnewstoday.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments