Počty nakažených rostou i mezi očkovanými. A není to proto, že by nefungovala vakcína

Narůstající počet infikovaných osob virem covid prudce stoupá a nahrává do karet odpůrcům očkování. Pravda je ale na straně očkovaných. Dle odborníků vakcína zabírá, ve výsledcích statistik je třeba zohlednit náročnost hospitalizací případně další onemocnění starších osob.

Výsledky britských výzkumů

Z nemocnic neustále zaznívá, že převážná většina hospitalizovaných pacientů jsou osoby bez očkování. Bohužel covidem onemocní i řada těch, kteří očkování podstoupili. Dalším rizikem je šíření nemoci od bezpříznakových očkovaných osob.

V Británii ve srovnání s minulým rokem poklesl počet hospitalizovaných osob na méně než pětinu, stále se však jedná o stovky osob. Z velké části je viníkem mutace delta. Před mutací delta očkování chrání (dle výzkumů) z necelých 80 % v případě onemocnění se symptomy, z 96 % ochrání před úmrtím a před závažným průběhem.

Nejvyšší riziko úmrtí mají osoby s nadváhou

Dle studie jsou nejvíce ohroženou skupinou osoby s nadváhou nebo obezitou, skupina nízkopříjmových obyvatel a osoby s chronickým onemocněním. Osoby trpící astmatem, cukrovkou nebo srdečními chorobami či starší osoby po očkování, mají dle studie stejné riziko nákazy jako osoby mladší a zdravé.

Foto: Shutterstock

Stejné příznaky onemocnění

Pacienti pro prodělání onemocnění covid si stěžují na stejné příznaky bez ohledu na to, zda byli nebo nebyli očkovaní. Podstatný rozdíl je ale v průběhu nemoci. Očkovaní pacienti mají symptomů mnohem méně, nemoc je trápí po kratší období a celkový průběh onemocnění je mírnější.

Příznaky onemocnění covid

Onemocnění covid se nejčastěji projevuje bolestí hlavy, bolestí v krku, rýmou, kýcháním a ztrátou čichu. Mutace viru jsou mnohem nakažlivější, tím se virus šíří rychleji.

U mutace delta byla zaznamenána až tisíckrát větší virová zátěž. Větší infekčnost delty znamená, že 70% proočkovanost neochrání populaci. Stačí pár jedinců bez očkování a virus se začne nekontrolovatelně šířit.

Foto: Freepik, zdroj: Reuters.com

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments