Věděli jste, že banány mohou pomoci snížit a ustálit krevní tlak?

Vesele žlutý odstín doslova láká ke konzumaci, sladká chuť dokáže polaskat chuťové buňky a skutečnost, že jsou dostupné po celý rok, je jen třešničkou na dortu – banány určitě všichni dobře známe a většina z nás je miluje. A to je jedině dobře, protože to možná nevíte, ale banány nám mohou pomoci s vysokým krevním tlakem. Chcete vědět více? V tom případě čtěte dál!

Za všechno může draslík

Draslík patří do trojice tří nejvýznamnějších minerálů v našem těle. Společně ještě s vápníkem a fosforem tvoří nejvýznamnější zastoupení minerálů v těle mužů i žen a skutečnost se má tak, že právě jeho nedostatek vede k vysokému krevnímu tlaku.

Možná si teď pohráváte s otázkou “a co s tím mají společného banány?” – což vám rádi vysvětlíme. Banán v sobě obsahuje poměrně vysoké množství tohoto minerálu – jeden kus dokonce až 420 mg – z čehož plyne, že jeho pravidelná konzumace našemu tělu zajistí dostatečný přísun draslíku, což povede ke snížení krevního tlaku a jeho ustálení.

Studie mluví jasně

Kolem draslíku se toho napsalo i napovídalo poměrně dost. Jedním z rozšířených mýtů je tvrzení, že pokud našemu tělu dopřejeme až příliš vysoké množství tohoto minerálu, můžeme si koledovat o problémy s ledvinami, což se týká především starších lidí. Tohle tvrzení ale není založené na pravdě a studie v tom mají jasno: konzumace banánů je naopak pro naše zdraví velkým přínosem, proto se tohoto vesele žlutého ovoce rozhodně bát nemusíte. Vědci navíc připojují i jeden fakt a to ten, že banány mohou snížit riziko mrtvice a to dokonce o 24 %.

Papejte banány, prospěje vám to

Výhodou banánů je fakt, že si je můžete dopřát prakticky na jakýkoli způsob a pokaždé vám zachutnají. Nejjednodušší je banán jednoduše oloupat a pochutnat si na něm, někdo si na něj rád přidá kopeček zmrzliny, další neodolá flambovanému banánu, další si z tohoto ovoce připraví smoothie. Možností a způsobů, jak si smslnout na banánech, je nespočet, takže je určitě z čeho vybírat.

Autor: Nikol Bláhová

Jsem milující maminka malé princezny a zároveň kreativní duše, která ráda skrze své články předává čtenářům nové a zajímavé informace. Vystudovala jsem IT, ale má životní cesta se měla ubírat směrem psaní. Mým snem je napsat knihu - a nejen jednu. Zdraví má každý z nás jen jedno, proto bychom o sebe měli pečovat s láskou, budu ráda, když se díky mým článkům dozvíte něco užitečného.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments