Žena na 3 týdny vynechala mléčné výrobky. Nestačila se divit, jak to dopadlo

Mléčné výrobky mají kontroverzní pověst. Na jednu stranu se doporučují kvůli svým výživovým hodnotám, na straně druhé se však stále více ukazuje, že laktóza není pro lidský organismus zrovna lehce stravitelná a ve větším množství ho může velmi zatěžovat.

Pro Rebeccu Strauss představovaly mléčné produkty nedílnou součást jídelníčku, navíc byly její oblíbené, ať už šlo o jogurty, mléko, zmrzliny nebo sýry. Přesto se ale rozhodla, že je raději vysadí a svůj příběh popsala na serveru Runner’s World.

Ani experti se neshodnou

Když zjistila, jak působí tyto výrobky na zdraví člověka, dobře zvážila svůj způsob stravování. Mléčné produkty jsou prý zodpovědné za chronické akné, nadýmání, ale i obezitu, dále poškozují zdraví kostí, způsobují hormonální nerovnováhu a rakovinu. Dostatečné důvody k tomu, vyloučit je z jídelníčku. Nebylo to však nejjednodušší.

Mladá žena byla přesvědčena o tom, že mléko je důležitý zdroj výživy, který má jen zdravotní výhody pro člověka. Navštívila lékaře, dietology a jiné odborníky, aby odhalila pravdu. Skutečně ovlivňují lidské tělo? Nakonec byla po těchto setkáních ještě zmatenější. Všichni měli odlišné názory na to, zda jsou a v jaké podobě zdravé, zda je lepší odstředěné nebo plnotučné mléko a jak přesně nás ovlivňují.

Registrovaná dietoložka Rebecca Lewisová hovoří o mléce jako o výživné potravině, která obsahuje vápník, bílkoviny a také vitamín B12, který posiluje mozek.

Na druhé straně neuroložka Gabrielle Francisová tvrdí, že kravské mléko není zrovna nejideálnější, co se týče výživy či trávení kvůli pasterizaci a homogenizaci. Zároveň dodává, že i když nemáte intoleranci na laktózu, mnoho lidí je citlivých na mléčnou bílkovinu kasein, který může způsobit zácpy, bolesti hlavy, únavu, plynatost a také akné.

Gastroenterolog Nitin Kumar zároveň dodává, že existuje několik studií, které prokázaly, že plnotučné mléko a mléčné výrobky jsou spojovány s nižším výskytem diabetu. 

I když mléčné výrobky jí žena téměř celý život, byla zvědavá, co se stane, pokud je vyloučí na několik týdnů. Konkrétně tři.

Foto: Shutterstock

Rozporuplné výsledky

Tři týdny nedat do úst žádný mléčný výrobek. To byla pro Rebeccu velká výzva. Plná nadšení a odhodlání a pustila do tohoto experimentu. Tyto pocity však neměly dlouhého trvání. Pokaždé, když jedla například salát, toužebně přemýšlela o tom, že by to bylo lepší s nakrájeným sýrem. Když si dala ovoce, myslela na to, jak by to chutnalo s bílým jogurtem. 

Ze začátku podváděla a dala si například salát s mozzarelou nebo si dopřála jiný druh sýra. Jednoduše neodolala. Její sebekontrola byla nulová. Přestože se zcela nevzdala mléčných výrobků, jedla je mnohem méně než dříve. Konkrétně 11 dní měla zcela bez jakýchkoli mléčných výrobků, 5 dní si vždy dopřála jeden kousek a dalších 5 dní jedla ve větším množství.

Její hmotnost zůstala stejná, nezhubla. A totéž se týká i stavu pleti, akné zůstalo. Také nepocítila rozdíl, co se týče trávení. Necítila se o nic více či méně nafouknutá a to i ve dnech, kdy nejedla vůbec žádné mléčné výrobky. I když si zřejmě mnoho lékařů myslí, že výsledky nejsou kvůli jejímu podvádění, přece jen očekávala, že by alespoň mírný rozdíl na kůži nebo břišním tuku mohl být.

Změny přeci jen přišly

Žena očekávala, že se bude celkově cítit lépe a lehčeji. Ale nic z toho se nestalo. Čím déle pokračovala v této očistě těla od mléčných výrobků, tím více byla přesvědčena o nulovém přínosu. Přesto se po skončení experimentu podívala za lékařem, aby se blíže podíval na její tělo. Přece jen nastaly změny.

Její pokožka byla v lepším stavu. Nižší produkce mazu a tvorba vyrážek byla důkazem, co činí vynechání mléčných výrobků s naší pletí. Změny však nebyly až tak markantní, proto si jich žena na sobě nevšimla. Její lékař podotkl, že pokud by tento experiment trval déle, později by si změn určitě i ona všimla.

Foto: Shutterstock, zdroj: Runner’s World

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Opět tvrdím, že to je individuální – jako všechno, co se stravy týká. Když někomu mléko a výrobky z něj nedělají dobře, je nesmysl je jíst. Vyrostla jsem na kozím mléku, dodnes ho piju, kdykoliv se mi podaří ho sehnat – ovšem čerstvé (syrové) a stejně tak kravské mléko – jedině syrové, protože ten bílý krabicový hnus kolem mléka ani neprošel – díky všem úpravám ztratil všechny enzymy a větší část vitamínů rozpustných v tucích. Mléko a výrobky z něj jsou součástí mé každodenní stravy už roky. Nikdy jsem neměla akné ani jiné problémy s pletí – takže toto neposoudím,… Číst vice »