Syndrom vyhoření může člověka dostat do kolen. Kdo je nejvíc ohrožen a jak ho porazit?

Víte, co je to syndrom vyhoření? S tímto pojmem se v poslední době setkáváme velmi často. Nejčastěji se se projevuje jako nemoc srdce nebo oběhové soustavy, syndrom vyhoření se může dotknout i našeho trávení, případně se může dostavit i porucha spánku. U žen se navíc vyskytují i gynekologické problémy. Syndrom vyhoření je tak pro život velice nebezpečný. Může člověka dostat až na takové dno, že si sáhne na vlastní život.

O syndromu vyhoření je možné říct, že přichází zcela nenápadně. Zejména první fáze je takřka nepostřehnutelná.

Kdo je nejvíce ohrožen?

Syndromem vyhoření jsou nejvíce ohroženi lidé, kteří se pouští do věcí s nadšením, kteří mají velké ideály, takzvaně “nestojí nohama na zemi”. Ohrožení lidé jsou ti, kteří se domnívají, že mohou mnoho změnit.

Jaké jsou fáze syndromu vyhoření?

Syndrom vyhoření má rovnou čtyři fáze, z nichž ta první je často nezaregistrovatelná. První fází je nadšení, kdy se lidé pouští do činnosti s radostí, s velkým očekáváním. Bohužel brzy následuje druhá fáze, a sice vystřízlivění. V této fázi si člověk uvědomí, že všechno nejde tak snadno a podle plánu. V druhé fázi by se mělo zapracovat na tom, aby se syndrom vyhoření nerozvedl do dalších fází.

Případnou třetí fází je frustrace, kdy se objevují fyzické potíže. Následuje vyhoření, které se projevuje vyčerpaností, nezájmem, často jsme sami sebou tak zklamaní, že situaci považujeme za bezvýchodnou a sáhneme si na vlastní život.

Jaká povolání jsou nejohroženější?

Je vaše povolání ohroženo syndromem vyhoření? To se nyní dozvíte. Mezi nejohroženější povolání patří zejména zdravotní sestry, dále také ošetřovatelé, lékaři, ale také sociální pracovníci či policisté. I učitelé či manažeři patří k ohroženým, stejně jako právníci, psychoterapeuti nebo daňoví poradci.

K syndromu vyhoření nejvíce přispívá pocit bezmoci.

Autor: Tereza Čierníková

Pro magazín AAzdraví píše od srpna roku 2018. Milovaná práce jí každý den umožňuje nahlížet na zajímavá témata a také se věnovat koníčkům v podobě plavání a čtení.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments