Vědci uvedli jídlo, které způsobuje rakovinu. Lidé ho přitom jí ve velkém

Rakovina každoročně připraví o život miliony lidí, přičemž se navzdory pokroku v medicíně nezdá, že by se na tom v nejbližší době mělo něco změnit. Závažnost tohoto onemocnění je stále obrovská. Jak ho jednou dostanete, je skutečně obtížné se ho zbavit, protože zasahuje další a další části organismu.

Velmi oblíbené potraviny

Proto se vědci shodují v tom, že nejlepší cestou je prevence a zaměřují se na zkoumání nejrůznějších potravin, které mohou být škodlivé a k rozvoji rakoviny přispět. Taková jídla by lidé v žádném případě neměli konzumovat, případně jen zcela výjimečně. Jak se ale ukazuje, řadu pokrmů, které jsou karcinogenní, lidé jedí ve velkém.

Podle studie světové organizace World Cancer Research Fund existuje jednoznačná vědecká shoda na tom, že jídla s vysokým obsahem soli fungují jako spouštěč rakovinového onemocnění. Vše je navíc podpořeno autoritativním a aktuálním vědeckým výzkumem ohledně prevence rakoviny a jak se jí ubránit prostřednictvím stravování stravování.

Vědcům se podařilo získat přesvědčivé důkazy o tom, že jídlo s vysokým obsahem soli způsobuje různé druhy rakoviny, zejména potom rakovinu žaludku.

Foto: Shutterstock

Problém s přidanou solí

Taková jídla byla popsána jako pokrmy, u kterých byla sůl prostředkem konzervace nebo jiného chemického procesu. Jde především o silně solené masné pokrmy, ryby, ale také naloženou zeleninu. Velké množství soli se vyskytuje také u zpracovaných a ultra zpracovaných potravin.

“Vědci jsou přesvědčeni, že zvýšené riziko rakoviny ze solených produktů je způsobeno tím, že obsahují množství soli, které do nich bylo uměle přidáno během konzervačního procesu,” uvádí studie.

Rakovina má také jednodušší práci v případě žaludku, který je infikován helicobacterem, který poškozuje jeho stěny. Tento stav nicméně také zhoršuje značné množství soli.

Zajímavé je, že vyšší příjem soli jako takové, zatím nebyla spojena s vyšším rizikem rakoviny. Dosud se to podařilo potvrdit pouze u jídel, do kterých byla přidána v rámci výrobního procesu.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments