Jak na dokonalý karamel. Pomocí fíglu to jde překvapivě snadno

Máte obavy z přípravy domácího karamelu? Rozhodně nejste jediní. Spoustě lidí se do práce s karamelem nechce. Většinou proto, že mají špatné zkušenosti z předchozích pokusů – spálený karamel a spolu s ním zničený hrnec, nahořklý karamelový krém a nebo dokonce ošklivá spálenina. Na karamelu však není nic těžkého a při dodržení základního postupu, se z něj může stát produkt, který si budete doma připravovat naprosto s přehledem.

Jak na karamel

Karamel je nutné dělat na pánvi či v hrnci s tlustým dnem. Nejprve nádobu rozehřejeme, poté ji zasypeme cukrem krupice, který pokropíme asi 250 mililitry vody. Tohle je důležité, protože teplo začne cukr rozpouštět a voda mu umožní, aby se měnil na karamel na všech místech pánve stejně.

Nemícháme – díky tomu se teplo rozloží rovnoměrně a navíc se vyvarujeme zbytečného stříkání karamelu a případným popáleninám. Karamel se vytvoří pouze vlivem tepla, bez nějakých vnějších zásahů.

Vznik karamelu doprovázejí bublinky, které se vytvářejí na povrchu, to je v pořádku a není se toho třeba bát. Jakmile karamel zezlátne, je čas ho stáhnout z plotny.

Vznik karamelu doprovázejí bublinky, které se vytvářejí na povrchu. Jakmile karamel zezlátne, je čas ho stáhnout z plotny. / Foto: Shutterstock

Co s ním dál?

Záleží na tom, co máme s karamelem dále v plánu. Chceme-li vytvořit klasický tvrdý karamel nebo karamelky, stačí ho přelít do vymazaných formiček nebo na plech a nechat zatuhnout. Pak už bude hotovo.

Často však děláme karamel proto, abychom z něj udělali nějaký krém nebo ho použili k dochucení nějakého dezertu. V takovém případě stáhneme pod karamelem plotýnku na nižší teplotu, přidáme kousek másla a horkou smetanu. Můžeme přidat i lžíci medu, která ho příjemně ovoní. Tuto směs už je nutné míchat, a to důkladně, aby se karamel ve smetaně dokonale rozpustil a vznikl kompaktní krém.

Chceme-li vytvořit slaný karamel, je vhodné na něj použít solené máslo. K dochucení karamelu můžeme použít zmíněný med nebo třeba čekankový nebo javorový sirup.

Foto: Shutterstock, zdroj: Kirbiecravings

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments