Každodenní pití piva má jednu obří výhodu. Lékař prozradil účinky, o kterých se dlouho vůbec netušilo

Někteří experti rádi upozorňují na to, že pivo nebo červené víno mají v menším množství řadu benefitů pro zdraví. Většinou to ale není podloženo nějakými studiemi a naopak jiní odborníci tvrdí, že jde jen o fámu a že alkohol škodí v jakémkoliv množství, byť sebemenším a v ideálním případě by neměl být vůbec konzumován, natožpak každý den.

Obrana před závažnými chorobami

Teď se ale ukazuje, že na řečech o prospěšnosti alkoholu nebo přinejmenším piva přeci jen něco pravdy bylo. I když si dáte jedno pivo každý den, neuškodíte si, ba právě naopak, můžete se těšit na velké výhody pro váš zdravotní stav.

Nová studie zjistila, že kdo pije každý den pivo, může se těšit na delší život. Důvodem sice není obsažený alkohol, ten je stále spíše na škodu, ale zejména přirozená probiotika, která pivo ve velké míře obsahuje a jež mají nebývale pozitivní vliv na náš organismus. Díky pravidelnému pití piva tak předcházíte obezitě, problémům se spánkem, jež se mohou proměnit v závažnější choroby nebo také demenci.

Vědci uvádějí, že nejúčinnější jsou v tomto směru piva belgická. Ta totiž obsahují nejvíce probiotických kvasinek. Ty ale v poměrně hojném množství obsahují i jiné druhy piv, jako například v tuzemsku oblíbené ležáky. Jsou to přitom právě tyto kvasinky, které působí preventivně vůči obávaným nemocem, jako je rakovina tlustého střeva, autismus či Alzheimerova choroba.

Foto: Shutterstock

Prospěšné kvasinky

Belgická piva mají tu výhodu, že se kvasí hned nadvakrát. Nejprve se tak děje přímo v pivovaru a následně i v láhvi. Díky tomuto procesu mají tato piva velmi nejen velmi výraznou chuť, ale také léčivou sílu. Důležité je, aby fermentaci v láhvi spustil jiný kmen kvasinek. Kromě toho, že dojde k přeměně cukru v alkohol, vzniknou také kyseliny ničící škodlivé bakterie v organismu.

Alkohol je jednoznačně škodlivý pro střeva ve větším množstvím, ale pokud si dáte jedno takové pivo každý den, můžete z toho mít velký prospěch,” řekl profesor Eric Claasen z univerzity v Amsterdamu.

Tyto závěry potvrzuje i studie vědců z Nebraské univerzity. Podle ní je v láhvových pivech obsaženo až 50 milionů probiotických bakterií. Výzkumníci zmiňují i historickou skutečnost, kdy lidé v minulosti produkovali pivo především proto, že voda nebyla pitná kvůli nebezpečným bakteriím. Kvasinky je ale dokázaly zneškodnit.

Foto: Shutterstock, zdroje: Business Insider, IFL Science

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka
Jirka
2 let

Pivovarské kvasinky jsou schopny si poradit s menším počtem bakterií ale hlavní důvod proč pivo v sobě nemělo ty bakterie které byly obsaženy ve vodě je ale jiný – pivo se totiž vaří, a právě varem ty bakterie zabijete. To ovšem ve středověku nevěděly, tak pivu připisovali de facto superschopnosti 😁