Štětka na záchod je nehygienická věc. Tento trik ale zaručí, že bude vždy čistá a voňavá

Díky záchodové štětce naše toaleta může vypadat zářivě čistá prakticky kdykoliv. To potěší nejen nás, ale také každou návštěvu, která k nám zavítá. Přesto je potřeba si uvědomit, že štětka je zdrojem mnoha bakterií, proto je třeba ji správně používat a čistit.

Protože se záchodová štětka setkává s fekálními bakteriemi, kterým se následně ve vlhkých plastových či silikonových štětinách a stojánku velmi dobře daří, měli bychom na čištění pamatovat pravidelně. Zběžně můžeme štětku i držák vyčistit jednou za týden, dezinfekce je na místě jednou za pár měsíců.

Klasika – voda s jarem

Pokud vám záchodová štětka nestojí za nějaké velké experimentování, klidně vsaďte na klasiku. Do kýble nalijte horkou vodu a trochu jaru a štětku v něm půl hodinky odmočte. Poté opláchněte vodou. Horkou vodou s jarem také umyjte držák.

Pokud chcete tajný tip pro ještě uklizenější a hygieničtější domov, kápněte trochu jaru s vodou také na dno stojánku. Výhod máte hned několik. Zabráníte tak množení bakterií, provoníte si toaletu, a navíc máte štětku na příští akci skvěle připravenou. Nasáknutá jarem vyčistí záchodovou místu ještě lépe.

Eko řešení – ocet

Pokud chemii nevěříte, určitě vás potěší, že štětku do záchodu velmi dobře vyčistíte i octem, ostatně jako téměř vše. Ocet nalijte buď přímo do záchodové mísy, kam následně na půl hodinky ponoříte i štětku, nebo ocet nalijte do kyblíku s trochou horké vody a nechte vymáchat štětku v něm. Poté štětku opláchněte vodou. Ocet dovede divy!

Foto: Shutterstock

Dezinfekce – jednou za čas

Jednou za čas není od věci štětku také vydezinfikovat. Můžete použít váš oblíbený dezinfekční prostředek nebo třeba líh. Jím štětku polijete (můžete si ji zaklínit mezi záchodová prkénka) a necháte deset minut působit. Poté opláchněte horkou vodou. Nezapomeňte vydezinfikovat i stojánek.

Pro fajnšmekry – bělidlo

Do plastového kýble nalijte 4 litry horké převařené vody a přilijte jeden šálek tekutého chlorového bělidla. Do kýble nyní ponořte štětku i stojánek a nechte alespoň hodinu působit. Pak opláchněte čistou vodou a usušte. Nezapomeňte pro jistotu použít gumové rukavice a ochranné brýle.

I když je záchodová štětka malým, nenápadným pomocníkem, její úloha je nepostradatelná. Proto na ni při pravidelném úklidu nezapomínejme.

Foto: Shutterstock, zdroj: Realhomes

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments