Naučte se fantastické knedlíky s vajíčkem. Jídlo chudých potěší i gurmány

Trendem moderní gastronomie je vařit beze zbytků. I proto se začaly pomalu vracet recepty, které se využívaly v době nedostatku, aby se zpracovalo všechno jídlo a zbytečně se potravinami neplýtvalo. Jedním z takových pokrmů jsou i knedlíky s vajíčkem. Rychlé a syté jídlo je vhodnou variantou, jak zpracovat zbylé knedlíky a zároveň nakrmit hladové krky v domě.

Chutná rychlovka

Knedlíky s vajíčkem jsou skvělé v tom, že jsou hotové doslova za pár minut a nepotřebujeme na ně téměř žádné suroviny. Takže si je můžeme udělat, když nestíháme, nebo toho máme v ledničce žalostně málo.

Jde o hutné jídlo, které zasytí, a zároveň je většinou oblíbené mezi dětmi, což ocení každý, kdo pro malé strávníky často vaří. Nejedná se možná o ten nejzdravější pokrm pod sluncem, ale jednou za čas tahle česká klasika rozhodně neuškodí.

Jak na knedlíky s vajíčkem

Houskový knedlík nakrájíme na pravidelné kostičky a osmahneme na másle. Knedlíky by se měly začít barvit do zlatavé barvy. Poté k nim přilijeme rozšlehané, lehce osolené vajíčko a na ztlumeném plamenu směs pár minut mícháme tak, aby se obě suroviny spojily a aby se vejce dostatečně tepelně upravila.

Abychom si strohé jídlo trochu vylepšili, můžeme k vajíčkům přilít trochu smetany, která celkovou chuť zjemní. Spousta lidí určitě ocení, když ke směsi přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, kysané zelí, nebo trochu strouhaného sýra. Dochutit jej také můžeme špetkou muškátového oříšku, navrch je můžeme zasypat pažitkou nebo jarní cibulkou.

Foto: Shutterstock

Sladký houskový knedlík

Podobný recept, který opět ocení hlavní děti, je sladká úprava zbylého houskového knedlíku. Celé plátky nebo i kostičky obalíme ve vajíčku a dáme péct na rozpálený olej. Jakmile knedlík zezlátne, přendáme na talíř a ještě teplé posypeme skořicí a moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

Sladké houskové knedlíky můžeme zalít vanilkovým pudinkem nebo doplnit čerstvým ovocem, které pokrm trochu osvěží.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
9 měsíců

To není trend moderní gastronomie – tak se odjakživa vařilo a vaří v rodinách, kde není zvykem jídlo vyhazovat jen proto, že zbylo – na vesnici (kupodivu i dnes) poslední zbytky dostanou slepice.