Běžné ovoce zlikviduje nádory. Vědci jsou objevem nadšení

Navzdory obrovskému pokroku v léčbě zůstává rakovina stále jen obtížně zvladatelnou nemocí, obzvlášť když se nepodaří zachytit v časném stádiu. Ale proč bychom vlastně museli používat složitou chemii, když jsou v přírodě dokonalé sloučeniny, jež by mohly pomoci. Problém pochopitelně spočívá v tom zjistit, které to jsou. Vědci se právě na tuto parketu zaměřují a teď udělali poměrně zásadní objev.

Nečekané účinky ovoce

Jak ukázalo už několik studií, hrušky coby obyčejné ovoce by mohly bránit rozvoji hned několika druhů rakoviny. Nádory se pochopitelně liší v tom, kde v těle se nacházejí a jaký orgán primárně napadají. Konzumace určité rostlinné potravy ale může sloužit i coby univerzální prevence či lék proti rakovinovým buňkám.

Podle některých vědců hrušky obsahují silné látky, které by mohly být nápomocny při odvrácení smrtelné rakoviny. Odborníci je vítají a vychvalují do nebes díky množství prospěšných rostlinných sloučenin, které obsahují. Řeč je o katechinech, silných antioxidantech, které snižují krevní tlak, zlepšují zdraví krevních cév a zabraňují tvorbě krevních sraženin. Studie však ukazují, že mohou chránit i před kolorektálním karcinomem a rakovinou plic.

Studie čítající téměř půl milionu dobrovolníků ukázala, že jablka a zejména pak hrušky snižují riziko rakoviny plic. “Výskyt rakoviny se snížil s vyšší konzumací jablek a hrušek, jakož i kořenové zeleniny. Tyto výsledky přidávají důkaz o významné asociaci konzumace zeleniny a výskytu rakoviny plic u kuřáků,” uvedli autoři studie v časopise Journal of Cancer.

Foto: Shutterstock

Sníží také cholesterol

Ochranné účinky jsou podle všeho důsledkem působení antioxidantu antokyaninu. O něm je známo, že zabraňuje tvorbě a růstu nádorů. Obzvlášť prospěšný se ukazuje být pro zdraví tlustého střeva. Tato sloučenina totiž velmi efektivně zpomaluje růst rakovinových buněk v trávicím traktu. A pak tu máme ještě vitamin C, který působí proti volným radikálům, jež způsobují oxidační stres a chronické nemoci.

Podle experta na výživu Roba Hobsona mají hrušky zásadní vliv na zdraví. Pomáhají totiž snižovat vysoký cholesterol a bojovat proti kardiovaskulárním chorobám. “Hrušky jsou zdravé a chutné. Můžete je připravit na různé způsoby, například rozmixovat se sójovým mlékem a vytvořit tak smoothie snižující cholesterol. Existuje pak řada důkazů o tom, že hrušky prospívají zdraví mužů v oblasti hubnutí, příjmu vlákniny nebo cholesterolu,” uvedl Hobson.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments