Nejhorší nápoj, který ohromně zvýší riziko mrtvice i v malém množství. Lidé to neví a pijí ho ve velkém

Mozková mrtvice patří k onemocněním, na které má značný vliv životní styl. Pokud se budete stravovat nesprávně, riziko příhody významně stoupá. Vědci teď varovali před nápojem, který pravděpodobnost mrtvice značně zvyšuje.

Riziko stoupá významně

Přestože se mrtvice týká spíše starších lidí, někdy překvapí i ty pod 40 let! Tehdy může být vyvolána abnormálně vysokým krevním tlakem. Existuje však jeden konkrétní typ nápoje, který výrazně zvyšuje riziko. Podle velké genetické studie zveřejněné v časopise The Lancet dokonce i mírné až střídmé pití tohoto nápoje zvyšuje krevní tlak a pravděpodobnost mrtvice. Studie, která přišla na toto zjištění, zahrnovala britské a čínské vědce, kteří sledovali 500 000 Číňanů po dobu 10 let.

Současná statistika odhalila, že ve Velké Británii bude mít během svého života mozkovou příhodu asi 16 ze 100 mužů a 20 ze 100 žen. Pokud by tedy skupina 100 nepijících začala pít skleničku nebo dva každý den, byly by tam dva případy navíc, což znamená malý nárůst. Podle profesora Davida Spiegelhaltera z University of Cambridge to představuje zvýšení celkového rizika mozkové příhody o 38 procent na každou půl láhev vypitého vína denně. “Jde přibližně o opačný účinek užívání statinu, což jsou léky předepsané lékaři, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a předcházet infarktu a mrtvici,” upřesnil profesor.

Jinak řečeno, užívání alkoholu může výrazně ovlivnit riziko mrtvice u člověka. Studie naznačuje, že jeden až dva nápoje denně mohou zvýšit riziko mrtvice o 10 až 15 procent. Ti, kdo si dají čtyři nebo více nápojů denně, mohou zaznamenat zvýšení rizika až o 35 procent.

Alkohol zvyšuje riziko mozkové mrtvice těmito způsoby:

  • Zvýšený krevní tlak.
  • Zvýšená hmotnost.
  • Zvýšené riziko cukrovky.
  • Zvýšené riziko poškození jater.
  • Zvýšené riziko fibrilace síní.
Foto: Shutterstock

Alkohol v ničem nepomáhá

Studie nenašla žádné důkazy o tom, že by lehké nebo mírné pití mělo ochranný účinek, jinými slovy, snižovalo riziko mrtvice. Pokud jde o vliv alkoholu na riziko srdečního infarktu, vědci uvedli, že účinky nejsou jednoznačné a v průběhu následujících let je třeba shromáždit více údajů.

Sečteno a podtrženo, čím více alkoholu člověk vypije, tím vyšší je riziko mrtvice. Aby toho nebylo málo, výzkum zjistil, že i mírné množství alkoholu může zvýšit riziko tohoto stavu. Podle některých studií neexistuje bezpečné množství alkoholu, které by mělo být konzumováno, pokud jde o snížení rizika mrtvice.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
2 měsíců

Vzhledem k množství alkoholu, který jsem spořádal v divokých devadesátkách, a tomu, že si v horkých dnech dodnes svá 2-3 piva neodpustím, jsem už asi dávno po smrti 😄

Iris
Iris
8 měsíců

Znám hodně (víc než 10) lidí, kteří se dožili ve zdraví 80 – 90 let (i více) a den většiny z nich začínal štamprličkou slivovice a končil sklenkou nebo dvěma dobrého vína – uvedené problémy neměl nikdo z nich…natožpak mrtvici.
Neřešili pitomosti a měli rádi život.