Káva dokáže skvěle spalovat tuky. Ale jen při určitém množství. Pijte ji takto a budete hubnout

Málokterá potravina zažila z hlediska vnímání takovou změnu jako právě káva. Zatímco ještě před pár desítkami let byla považována za velmi nezdravou a škodlivou vůči řadě orgánů, například srdci či ledvinám, dnes je tomu přesně naopak. Vědci se předhánějí se studiemi, které poukazují na pozitivní účinky tohoto nápoje. Zdá se přitom, že studnice ještě zdaleka nebyla vyčerpána.

Do půl roku bylo po tuku

Tentokrát se výzkum zaměřil na skutečnost, zda a případně jakým způsobem lze s pomocí kávy zhubnout, respektive zredukovat tělesný tuk. Vše tak bylo připraveno pro tento scénář. Část účastníků rozsáhlé studie v průběhu 24 týdnů pila každý den čtyři šálky kávy, což už je dnes považováno za více než přijatelné množství. Naopak druhá skupina dostávala nápoj, který kávu chuťově pouze připomínal.

Hypotézu se přitom podařilo potvrdit. Ukázalo se, že lidé konzumující kávu měli po šesti měsících výrazně nižší množství tělesného tuku oproti původnímu stavu. U druhé skupiny, která kávu nepila, taková změna pozorována nebyla a lidé si v průměru udrželi stejnou hladinu tuku v těle.

Opravdu nás překvapil způsob, jakým se káva podepsala na redukci váhy. Bylo to způsobeno především odbouráním tuků u těch dobrovolníků, kteří pili kávu,” řekl Derrick Johnston Alparet, který na univerzitě v Harvardu tento výzkum vedl.

Foto: Shutterstock

Kávu pijte tímto způsobem

Jde svým způsobem o zajímavý vědecký a lékařský průlom. Tuk byl totiž odbourán v důsledku metabolických reakcí, které způsobila káva a nikoliv změnou životního stylu, která je obvykle k redukci hmotnosti nutná. Vědci konstatovali, že káva zkrátka nastartovala metabolismus potřebným způsobem, a pokud mu nebyly do cesty vkládány žádné další větší překážky, došlo k samovolnému spalování tuků.

Profesor Alparet se také pokouší vyvrátit představu, že čtyři šálky kávy denně určitě uškodí jiným způsobem. Ba právě naopak, jiné studie už dříve ukázaly, že právě toto množství je prakticky optimální. Tělo z něj dokáže vytěžit nejvíce i z hlediska prevence kardiovaskulárních chorob.

Dřívější výzkum také potvrdil, že káva stimuluje takzvaný hnědý tuk. Ten vytváří tělesné teplo, podporuje metabolismus a vede ke spalování kalorií. Konzumace kávy by tak mohla přinejmenším pomoci při léčbě obezity.

Nutno ale dodat, že vše výše uvedené platí pro kvalitní černou mletou kávu. Pokud si do ní ale přidáte cukr či smetanu, už je to přeci jen něco jiného a pozitivní efekty tak v podstatě negujete. Bohužel, černou kávu pije jen velmi málo lidí. Možná i to je důvod, proč z ní nedokáží těžit.

Foto: Shutterstock, zdroje: Insider, Mayo Clinic

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments