Srazí cukr do 30 minut a nakopne imunitní systém. Vědci objevili nečekané účinky jedné potraviny

Je nezpochybnitelným faktem, že cukrovka patří mezi civilizační nemoci a je tak spojena se současným způsobem života. Ten je uspěchaný, plný nezdravé stravy a naopak postrádá dostatek pohybu. Některé pokrmy zvyšují riziko vzniku cukrovky skutečně citelně. Naštěstí ale existují i takové, které fungují opačně. Jednak je lze použít jako prevenci vůči diabetu a jednak i ke snížení cukru v krvi, když je to potřeba.

Doslova přírodní zázrak

Lékaři upozorňují na skutečnost, že lidé s cukrovkou si musí dávat velký pozor na to, jaké potraviny konzumují. Je třeba dbát především na sacharidy, které by měly být co nejkvalitnější a mít co nejnižší glykemický index. Takové se nacházejí převážně v celozrnném pečivu, ale také zelenině nebo ovoci.

Naopak se vyhýbejte rafinovaným cukrům v bílém pečivu, rýži, sušenkách, sycených nápojích nebo těstovinách. Právě rafinované cukry totiž mohou způsobit značné výkyvy krevního cukru a nepřiměřeně navýšit hodnoty triglyceridů.

Vědci se nicméně neustále snaží zjistit, které potraviny naopak krevní cukr snižují a působí v tomto ohledu celkově blahodárně. Nově zjistili, že mezi takové přírodní zázraky patří ženšen. Ten sníží cukr v krvi nečekaně rychle, a to do pouhých 30 minut. Tyto informace byly publikovány v časopise Journal of Medicinal Food. Nejde přitom o první výzkum, který na tyto účinky ženšenu upozornil. Je to tak spíše potvrzení benefitů této potraviny.

Foto: Shutterstock

Sníží i krevní tlak

Studie jednoznačně prokazují, že extrakt z ženšenu je velmi efektivním a především bezpečným způsobem, jak zvládat cukrovku druhého typu,” píše se v nejnovější vědecké práci. Vědci také dodávají, že užití ženšenu vede k poklesu cholesterolu, lipoproteinů i triglyceridů.

A jak je možné, že má ženšen tak blahodárné účinky. Odborníci se shodují v tom, že za to může speciální rozpustná vláknina, kterou ženšen obsahuje. Ta na sebe naváže škodlivé látky a odvede je z těla ven. Aby toho nebylo málo, tato rostlina také dokáže snížit krevní tlak a omezit tak rizika mrtvice nebo infarktu. Již tradičně se používá i k podpoře imunitního systému.

Foto: Shutterstock, zdroje: Pubmed, Verywellhealth

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments