Oblíbená potravina dokáže srazit vysoký cholesterol okamžitě. Účinkuje lépe než léky, neskrývají vědci překvapení

Netrápí vás náhodou vysoký cholesterol? Pokud nežijete zrovna zdravě a nejste si jistí, měli byste se nechat vyšetřit. Pravdou totiž je, že tento problém se nijak zvlášť neprojevuje a člověk s ním může žít velmi dlouho, než ho zaregistruje. To ale zároveň znamená, že je tělo dlouho poškozováno působením vysokého cholesterolu.

Nečekaný pomocník

V důsledku nadbytečného cholesterolu v těle vzniká nebezpečný plak, který se usazuje na stěnách tepen a cév. Postupně a nekompromisně je přitom ucpává, což dramaticky zvyšuje rizika infarktu a mozkové mrtvice. Když vám lékař tento problém diagnostikuje, obvykle nabídne léčbu pomocí léků. Ve skutečnosti jde ale o stav, který lze významně vylepšit úpravou životosprávy. Pokud nebudete jíst tak tučná jídla a zároveň zařadíte pravidelný pohyb, měli byste dostat cholesterol pod kontrolu.

Pomoci přitom mohou i některé potraviny, které mají prokazatelně pozitivní vliv na snížení cholesterolu. Vědci se neustále zabývají jejich zkoumání a nově nabídli další. Skvělý efekt prokázala kůra citrusů. Ve studii bylo zjištěno, že sloučeniny, které obsahuje, dokáží srazit vysoký cholesterol až o čtyřicet procent, a to poměrně rychle. To je významné číslo.

Výzkum byl publikován v časopise Science Daily a informuje o tom, že antioxidanty, které najdeme právě v citrusové kůře, velmi efektivně snižují vysoký cholesterol. A to v některých případech tak dobře, že jsou dokonce účinnější než předepisované léky. Pochopitelně nemusíme dodávat, že tato léčba je bez nepříjemných vedlejších příznaků.

Foto: Shutterstock

Takové účinky čekal málokdo

Tato studie prokázala, že polymetoxylované flavony mají ze všech citrusových flavonoidů největší účinek na snížení cholesterolu,” řekla vedoucí studie, profesorka Elzbieta Kurowska. “Máme za to, že tyto látky mohou překonat účinek některých léků na vysoký cholesterol, a to bez jakýchkoliv vedlejších účinků.” Nejvíce uvedených flavonů přitom obsahuje kůra mandarinek a pomerančů.

V současné době trpí vysokým cholesterolem už dva lidé z pěti, což představuje významný nárůst v posledních letech. Mnoho lidí přitom není diagnostikovaných a svůj stav nijak neřeší. Další jsou odkázáni na léky, zejména pak statiny, které však mohou svými nežádoucími účinky snižovat kvalitu života.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Mim
Mim
1 rok

Kura mandarinek a jiných citrusů není chemicky ošetřena nebo tyto vlastnosti prevysuji současnou konzumaci chemického postřiku?

Děkuji za odpoved