Vysoce nakažlivé impetigo. Postihuje zejména děti

Pokud hovoříme o nemoci impetigo, hovoříme o nezávažném, leč vysoce nakažlivém infekčním onemocnění, které napadá zejména kojence nebo děti školního věku. I dospělí se mohou nakazit touto nemocí, děje se to nejčastěji tehdy, kdy přijde nemocné dítě domů. Nejčastěji se nakazí matky, které jsou s dětmi více ve styku.

Nemoc se zajímavým názvem vzniká díky bakterii, která se dostane do rány na kůži. Často vniká do těla při kousnutí zvířetem nebo člověkem, taktéž se můžou bakterie dostat do těla skrze pořezání nebo poškrábání. Po poměrně brzké době kůže zarudne, bolí, může také zteplat a svědit. Nakonec vznikne puchýř, z něhož teče tekutina podobná hnisu. A právě tato tekutina dál šíří nemoc.

Skrze poranění na kůži vniká bakterie do těla zejména dětem, rodiče se od svých dětí mohou nakazit velmi rychle zejména tehdy, pokud je jejich imunita oslabena (tedy například po právě prodělané rýmě).

Jak se nemoc léčí?

I když existuje více typů nemoci, vesměs je hlavním poznávacím znamením zmiňovaný puchýř, bolák či vřed plný tekutiny podobné hnisu. Léčba sice není snadná, ale existuje. V prvním kole léčby je nutné zastavit šíření infekce, poté se zmírní příznaky a začne se hojit kůže. Léčba se odvíjí od toho, jaký typ této méně známé nemoci máte. V mnoha případech lékař předepisuje antibiotika.

Je možné nemoci předcházet?

Ano, je to možné. Stačí, když se budou dodržovat základní hygienické návyky. Bakterie nebudou vznikat a vnikat do těla. Mezi konkrétní hygienické návyky patří zejména to, aby se nepůjčovalo oblečení, aby byl vždy po ruce čistý ručník (žádné půjčování ručníků od dětí ve školce či škole), doporučuje se taktéž nosit antibakteriální mýdlo či jiný podobný přípravek.

K dalším hygienickým návykům, které by se měly dodržovat, aby se nemoci předcházelo, patří taktéž nepoužívání žiletek nebo jiných holících potřeb ani od rodinných příslušníků a čistit si i malé oděrky dezinfekcí, pokud k nim dojde.

Autor: Tereza Čierníková

Pro magazín AAzdraví píše od srpna roku 2018. Milovaná práce jí každý den umožňuje nahlížet na zajímavá témata a také se věnovat koníčkům v podobě plavání a čtení.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments