Beznadějně ucpaný odpad vyřešíte i bez instalatéra. Snadným trikem hodně ušetříte

Ucpané potrubí může být vážným problémem. Zvlášť v případě, že voda už vůbec neodtéká. Ale naštěstí existují způsoby, jak tuto situaci vyřešit bez instalatéra výrazně ušetřit. Nezvládli jste prevenci a došlo k tomu, že voda neodtéká? Pak zkuste některý z následujících tipů.

Ocet a jedlá soda

Tyto dvě přísady dokážou v domácnosti mnoho věcí. Patří k nim i čištění odpadů.  DO odtoku nasypte dvě lžíce jedlé sody a nalijte sklenici octa. Tato směs vytvoří pěnu a ucpané místo rozpustí. Po 15 minutách zalijte horkou vodou a máte po problému.

Čistění s pomocí hydroxidu sodného

Dalším, ale už méně bezpečným, zato srovnatelně účinným způsobem je použití hydroxidu sodného. Buďte ale opatrní a použijte ochranné pomůcky – brýle a gumové rukavice. Do kýble nalijte tři litry studené vody a smíchejte se třemi šálky hydroxidu sodného. Směs nalijte do odtoku a nechte 20 minut působit. Nakonec zalijte vroucí vodou a máte hotovo.

Vyzkoušejte zvon

Doma ho má asi každý. Použití je velmi snadné. Gumovým zvonem vytvoříte podklad a ucpaný odpad se uvolní. Jde většinou o první pomoc, než nastoupí další metody čištění.

Foto: Shutterstock

Vyzkoušejte chemii

Jedná se o metodu, která sice není přírodní, ale je rychlá a většinou velice účinná. Chemickou látku jednoduše nalijete do odtoku a zalijete horkou vodou. I u této metody je ale potřeba chránit si oči ochrannými brýlemi a použít gumové rukavice.

Instalatérská spirála

Další možností je instalatérská spirála na čištění potrubí. Jde pouze o omotaný ocelový dát s ostrým hrotem. Před čištěním odstraňte sifon, abyste se dostali do potrubí. Pak už stačí potrubí jen mechanicky vyčistit.

Prevence

Nejúčinnější je prevence. Při provádění hygieny vždy používejte sítko do vany a pokaždé důsledně odstraňte vlasy a chlupy, abyste předešli ucpávání odpadu. Do toalety nikdy nevházejte nic, co tam nepatří. A jednou za několik týdnů byste měli do odpadu preventivně  nalít sklenici vroucí vody se solí.

Foto: Shutterstock, zdroj: jblantonplumbing

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments