Opravdu škrábete brambory správně? Většina lidí si chybou přidělává práci

Brambory patří k základním potravinám, které nejspíš nechybí v jídelníčku většiny z nás. Dají se připravit na nespočet způsobů – vařené, smažené, pečené, ve formě kaše, salátu nebo bramboráků. Někdy je vaříme ve slupce, jindy je potřeba je oloupat. Jak na to, abyste si pokud možno ušetřili práci?

Spousta prospěšných látek

Brambory obsahují velké množství vody, až 80 %. Nechybí v nich ale také škrob, bílkoviny, sacharidy, vláknina a minerální látky, jako je vápník, draslík, sodík, hořčík nebo železo. Z vitamínů v bramborách najdeme vitamín C nebo vitamín B6 a řadu dalších.

Brambory jsou vlastně poměrně zdravé a zároveň nízkokalorické. Je škoda, že je v posledních letech zastínily modernější a exotičtější suroviny. Přitom jsou brambory levné a snadno dostupné. Nebojte se je tedy připravit, i když dbáte o zdravou výživu nebo držíte redukční dietu (v tomto případě ale dejte přednost raději těm vařeným před hranolky).

Škrabka jako pomocník číslo jedna

Většina úprav brambor vyžaduje, abychom je nejprve zbavili slupky. Menší, ostrý nožík k tomuto účelu poslouží velmi dobře. Ještě lépe to jde se škrabkou. Obvykle stojí jen pár korun a práci vám rozhodně urychlí. Existují samozřejmě různé druhy – od těch nejjednodušších po speciální „vychytávky“. Sem patří třeba moderní škrabky s výklopnou hlavou nebo škrabky opatřené hrotem, díky kterému můžete snadno vykrajovat očka. Leváci jistě ocení škrabky uzpůsobené přímo pro ně.

Foto: Shutterstock

Aby se zachovaly živiny

Živiny v bramborách se schovávají hned pod slupkou, proto je lepší neloupat ji příliš tlustou. Na hlízu tedy během práce netlačte. Začněte na vrchu hlízy a táhněte dolů směrem k sobě. Oloupanou bramboru posléze zbavte oček a všech dalších případných kazů a nečistot. Nezapomeňte ji ještě opláchnout.

Nové brambory s jemnou světlou slupkou škrábat nemusíte. Stačí dobře očistit a můžete je vařit ve slupce. Případně je připravte takzvaně „na loupačku“, kdy se loupou až po uvaření. Takto upravené brambory jsou vynikající třeba s tvarohem, pažitkou a případně i dalšími bylinkami.

Foto: Shutterstock, zdroj: Findanyanswer

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments