Nakrájejte cibuli jako blesk. Zkušený šéfkuchař ukázal fígl, při kterém nepotřebujete nůž a je to hned

Cibule je jednou z nejpoužívanější zeleniny v kuchyni. Využijete ji při přípravě omáček, masa nebo grilování. Největší z oříšků, které k ní patří, je její rychlé a pečlivé krájení, abychom se vyhnuli zbytečně prolitým slzám a nepříjemným zraněním. Cibuli můžete připravit i bezpečně takřka bez použití nože.

Proč u krájení roníme slzy

O cibuli je známé, že u většiny lidí dokáže dráždit oko natolik, že spustí proces tvorby slz. K tomu dojde i v případě, že vůbec nepřijde do kontaktu s okem. Může za to prekurzor sulfonové kyseliny, který obsahuje. Díky jemu je chráněná před nebezpečím, které ji hrozí z vnějšího světa, mezi tato nebezpečí patří i člověk, který ji chce zkonzumovat.

Prsty na prvním místě

Pokud krájíme cibuli, nejvíce se obáváme o své prsty. Většinou stačí chvilka nepozornosti a, v lepším případě, se řízneme do svrchní kůže, v horším pak může dojít k odříznutí části prstu. Vyhněte se tomu správnou péčí o váš nůž. I když by se mohlo zdát, že dokonale naostřený nůž může zranění ještě zhoršit, opak je pravdou. Naostřením se vyhnete především tomu, že neočekávaně sjedete po slupce přímo k prstu, který zeleninu přidržuje. Nůž také nemyjte v myčce, riskujete tím narušení struktury oceli a jejího ztupění, které mohou způsobit agresivní mycí prostředky.

Foto: Shutterstock

Cibule na různé způsoby

Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z nejobvyklejších zelenin, je její využití velmi široké, stejně jako způsoby jejího krájení. Na grilování je dobré volit větší měsíčky, které grilem nepropadnou. Do omáček, jako je například guláš, se nemusíme bát středně velkých kousků, které se rozvaří. Jemnější krájení vyžaduje především sálat nebo jídlo, jehož délka přípravy není příliš dlouhá. Celou cibuli přidejte do vývaru.

Dokonalý trik na rychlé krájení

Chcete-li ochránit své prsty a zároveň se zbavit zbytečných slz, vyzkoušejte dva triky. Cibuli dejte na půl hodiny před krájením do lednice. Ochlazení způsobí, že její obranná funkce bude oslabena. Na rychlé krájení pak místo nože použijte škrabku. Odřízněte okraje cibule a oloupejte jí. Nakonec ji, pomocí škrabky na brambory, nakrájejte. Budete překvapeni, jak rychle to jde a jaký bude výsledek. Pokud budete potřebovat velmi jemnou strukturu, sáhněte po struhadle.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cousineaz

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments