Čechům se brutálně propadly platy. To tu ještě nebylo, připravte se drsné zchudnutí

Česká republika a především její řadoví občané prochází jedním z nejtěžších období její historie. Přinejmenším z ekonomického hlediska. Ukazují to nová čísla o mzdách za první čtvrtletí tohoto roku.

Něco takového nepamatujeme

Mzdy sice nominálně vzrostly o poměrně vysokých 7,2 % na průměrných 37 929 korun hrubého měsíčně, což by za normálních okolností byl důvod k radosti, ovšem to je pouze jedna strana mince, která nezohledňuje to, jakou mají tyto peníze reálnou hodnotu.

Ta se totiž naopak propadla vzhledem k dramatickému nárůstu spotřebitelských cen. Zdražuje úplně vše napříč spotřebitelským košem, ať už to jsou potraviny energie nebo služby. V důsledku toho se reálné mzdy propadly o 3,6 %.

To se na první pohled nejeví jako kdovíjak vysoké číslo, ale ve skutečnosti je to více než citelný propad. Je třeba si totiž uvědomit, že jde o nejvyšší pokles reálných mezd v historii České republiky, tedy za posledních třiatřicet let.

Důležité je také to, že za celou historii klesla reálná mzda pouze čtyřikrát. Nejvíce to bylo v roce 2013, kdy šlo o pokles 1,5 %. V porovnání s dneškem je to ale méně než polovina. V tomto světle je třeba říct, že je to skutečně brutální propad reálných příjmů.

Foto: Shutterstock

Problematický nárůst mezd

Navíc musí zaznít také to, že průměrná mzda dosahující téměř 38 tisíc korun je pro většinu lidí stále z říše snů. Mediánový příjem činí necelých 32 tisíc, zatímco na průměr nedosáhnou hned dvě třetiny lidí.

Propad reálných platů bude pravděpodobně dále pokračovat, protože zdražování neustále zrychluje, zatímco potenciál navýšení mezd se pomalu, ale jistě vyčerpává. Společnosti se začínají dostávat do problémů, kdy musí hradit rostoucí náklady za vstupy a na platy už jim příliš mnoho nezbývá. A pokud by je začaly skutečně zvyšovat, lidé si stejně nepomůžou. Ty samé firmy by totiž musely začít své produkty zdražovat ještě výrazněji.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

No a co? Hlásí se mi do firmy drahouškové, kteří neumí NIC a chtějí neskutečné nástupní platy – už jsem si poslechla mj. – já jsem 4 roky studoval/la a tak přece nebudu dělat rukama…říká zahradník (a já jsem studovala 5 let řádně a rukama dělám…) Co dodat – tohle já si do firmy fakt nevezmu 😛