Zbavte se mravenců na stromech. Po tomto už nepřijdou

Mravenci nejsou u milovníků krásné zahrady vítáni ani omylem. Už vůbec ne tam, kde máte ovocné stromy. Přinášejí s sebou množství mšic, pokroucené listy a zničenou úrodu. Jak na ně, abyste nemuseli používat chemii?

Chemická laboratoř? To nechcete

Samozřejmě si můžeme zakoupit chemický postřik, se kterým vyřešíme přítomnost mravenců na stromech. Vždy jsme si ale vědomi toho, že všechny chemikálie, které používáme, následně také konzumujeme. Není tedy o co stát.

Přirozeným predátorem mšic a mravenců jsou slunéčka sedmitečná. Kdykoliv berušku vidíte, vítejte ji. Můžete se je ze své zahrady snažit přemístit na vaše ovocné stromy. Většinou to ale proti převaze mšic nebude stačit.

Bude tedy potřeba povolat další pomoc.

Mechanická překážka

Jako první si můžete nachystat bariéru, přes kterou se mravenci budou do koruny stromů dostávat o něco obtížněji. Stačí, když si do oleje, ve kterém jste nechali týden louhovat hřebíčky, namočíte starou silonovou podkolenku. Omotejte ji následně kolem stromu. Tento postup bude samozřejmě nutno opakovat.

Ekologický odpuzovač mravenců

Mravenci jsou odolní. Z jednoho stromu odejdou, na druhém se zase usídlí. My ale můžeme dělat mnohé. například se postarat o jejich vyhnání zcela ekologickou cestou. Můžete si například obstarat postřik, ve kterém bude výluh z některé z následujících bylinek:

  • Hřebíček,
  • levandule,
  • šalvěj,
  • skořice,
  • máta,
  • pelyněk.

Přesně tyto bylinky mravenci nesnášejí. Lidé dříve zavěšovali na stromy pytlíčky s tímto kořením. I to samozřejmě můžete vyzkoušet. Postřik je ale účinnější.

Foto: Shutterstock

Mátu vysázejte okolo stromků

Přirozený odpuzovač mravenců. Máta. Nasaďte si ji přesně okolo kmene a těšte se. Mravenci ji nesnášejí. Občas ji můžete posekat a nechat její vůni rozprostřít. Odradí další mlsné a všetečné mravence.

Lepidlo není ekologické, ale funguje

Už jste vyzkoušeli vše, co jen šlo? Pravidelně ke kmeni stromu vyléváte kávovou sedlinu, dáváte zde zbytky tabáku, nebo se staráte o to, aby byl kmen potřen starou zubní pastou? Opět se mravenci objevují? Bude nutné použít drastické řešení. Tím je lepidlo na kmen stromu. Jeho aplikace je buď pomocí nanášení, nebo existuje i lepidlo ve spreji. Nalepí se na něj mravenci a nebudou moci postoupit nahoru a ničit zde úrodu.

Mravenci nejsou v ovocném sadě vítáni. Chovají si zde mšice a přinášejí zkázu naší úrodě.

Foto: Shutterstock, zdroj: Planetnatural

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments