V Česku zkrachoval oblíbený řetězec rychlého občerstvení. Končí velmi nehezky

Se značkami, které na českém trhu končí, se v poslední době roztrhl pytel. Ať už to jsou prodejci potravin, oblečení nebo nejrůznější nadnárodní řetězce. Ukazuje se, že tuzemský trh přestává být lukrativní a pro mnohé jednoduše negeneruje dostatečně zajímavé příjmy. Respektive generuje takové příjmy, které znamenají trvalou ztrátu.

Došly peníze

To je i případ velmi oblíbeného řetězce rychlého občerstvení, kterým je původně německý Nordsee. V Česku na jeho provozování držela licenci společnost Master Mariner, která se však ocitla v insolvenci. Na její majetek má být proveden konkurz, protože dluží přes 40 milionů korun. Firma de facto zkrachovala, protože nebyla schopna dostát svým závazkům. Skončí tak i její provozovny v Palladiu a na Novém Smíchově.

Už v roce 2019 musela skončit pobočka v lukrativním obchodním centru Arkády Pankrác, protože si na sebe nedokázala vydělat. To bylo první znamení toho, že s tímto řetězcem není něco v pořádku. Další roky pak byly z evidentních důvodů ještě náročnější a aktuálně se nezdá, že by se situace měla nějak zásadně zlepšovat. Naopak, očekává se recese, což znamená, že lidé budou méně utrácet. Nordsee přitom patřilo k těm nejdražším fastfoodům.

Foto: Shutterstock

Speciality s rybami

Nordsee nabízel svým zákazníkům pokrmy postavené na rybách a plodech moře. Tím se od ostatních významně odlišoval. K mání zde byly různé sendviče s rybami či krevetami, ale také oblíbená specialita jménem Fish and chips.

Pravdou ale je, že doopravdy prosadit se Nordsee na zdejším trhu nikdy nedokázalo. Tedy natolik, jako třeba konkurenční McDonalds, Burger King nebo KFC. Pro podobné řetězce je přitom důležitá rychlá expanze a větší množství poboček, které pak mohou sdílet například náklady na marketing.

Bohužel Nordsee není první a zřejmě ani poslední značkou, která český trh opouští. Podle odborníků se dá očekávat, že to zabalí i další, pro které zdejší prostředí není tolik lukrativní. Může přitom jít i o další velká jména.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Omegle
Omegle
1 rok

Kvůli putinovy tak se všechno zdražilo ale pořád ty ceny porostou eště dál

Martin
Martin
1 rok

No,divím se ,že až teď … A ne pár let zpět… Jídlo bylo nic moc a hlavně snad 3x tak nadceněné … Řekl bychl škodolibě “dobře jim tak…”

Jirka
Jirka
1 rok

Když jsem viděl ceny, dalo se to časem čekat.

Martin
Martin
1 rok

T je tak když udělají provozovny v těch nejdražších obchodních palácích za velmi tučné nájemné a také si neví co si za své zboží říci. Navíc takový rybí fastfood v zemi kde se moc ryby a plody more neji je veliký risk

Choc
Choc
1 rok

Bohužel veškerý úpadek spadá do dlouhodobého scénáře ovládnutí světa. A kolečka systému do sebe zapadají. Rozšiřování NATO, permanentní sankce proti Rusku-zdroji energií, záhadná chřipka, gründeal, informační žumpa, řízená inflace, Ukrajina jako startér konfliktu, bída či poválečný návrat do jeskyní…..- řichází zámořský osvoboditel a nový Bůh.
Paranoia, nebo fantazmagorie? Sami porovnejte.

Novák
Novák
1 rok

To je jen začátek velkého úpadku a důsledek neschopnosti pravicové vlády. Ta udělala ze zákazníků žebráky a poslala je na sociálky. Ti už opravdu nemají peníze ani na uhrazení toho nejnutnějšího k životu.

Miroslav
Miroslav
1 rok
Reply to  Novák

Takže natiskneme prachy a rozdáme je nemakačenkům! Ty jsi filozof! A pečení holubi budou létat přímo do huby. Nebo otevřeme soukromé obchody a ať si každý bere co potřebuje že, komunisto, a jestli nejsi tak jako komunista uvažuješ a měl bys vstůpit!! 🤣🤣🤣

Miroslav
Miroslav
1 rok
Reply to  Miroslav

Jsi fakt borec. Tak poraď práci, ze které se dá vyžít.

Toscana
Toscana
1 rok
Reply to  Novák

Jasně. Nejdražší fastfood skončí kvůli pravicové vládě. A poslala je na sociálku, protože si nemůžou koupit míč v nejdražším foodu. A taky jsou zákazníci žebráci, protože nemohou nakupovat u Louis Vuitton a a u Armani co? A kdepak nakupovali za Komančů? A kde nakupují dnes v Rusku? Soudruhu, nech si kecy na schůzi UV.

Miroslav
Miroslav
1 rok
Reply to  Toscana

To není pravicová vláda. To je likvidační vláda. Ale pravda je, že ta za krach rybárny asi nemůže.