Lidé začínají mít finanční problémy. Platy jim přestávají vycházet

Česká republika je ve velmi zvláštní krizi, se kterou dosud nemá žádné zkušenosti. Zatímco dosud téma inflace a s ní spojeného zdražování nikoho příliš netrápilo, jakkoliv mnozí tradičně žehrali nad tím, že je všechno drahé. Jenže co bychom za to dnes dali. Ze současné perspektivy se jeví loňské ceny jako něco již nedosažitelného. Přitom to celé přišlo tak rychle.

Více peněz, ale ještě vyšší ceny

Sotva jsme se vzpamatovali ze dvou ztracených let, udeřily další problémy, které budou z dlouhodobého hlediska dost možná kritičtější. Zatímco lidem chodí na jejich účty stále vyšší výplaty, oni sami začínají nepříjemným způsobem zjišťovat, že si za ně mohou koupit stále méně. A nejen to. Někteří už před koncem měsíce zjistí, že v peněžence nic nezbylo, a přitom je ještě třeba uhradit pár složenek a dále kupovat drahé potraviny.

Ukazuje se, jak moc ošidné je do ekonomiky pumpovat finance, ať už formou nejrůznějších jednorázových příspěvků nebo třeba zrušením superhrubé mzdy. Na první pohled je to pro lidi skvělá zpráva. Dostanou něco navíc. Radost ale dlouho nevydrží, protože pokud se spolu s tím nezvýší produktivita práce, kterou jako národ vykonáme, vede to jen a pouze ke zvýšení cen.

Foto: Shutterstock

Střední třída se rozpadá

Dostáváme se tak do paradoxního bodu. Zatímco bez příspěvků a s nižší mzdou před pár lety lidé vycházeli vcelku v pohodě, teď s mnohem většími příjmy mají velké problémy. “Moje situace se změnila opravdu rychle. Nikdy jsem se nepovažovala za chudého člověka, ale teď už si tak připadám. Dřív mi chodilo 30 tisíc čistého a v pohodě jsme vyšli, manžel měl podobně. Teď máme oba už přes čtyřicet tisíc, ale horko těžko poplatíme nutné věci a na nějaké zvláštní výdaje už nic nezbývá,” líčí paní Kateřina, která s rodinou žije v Děčíně.

V podstatě v přímém přenosu sledujeme, jak se v České republice rozpadá její někdejší chlouba. Nikdy tu nežila spousta boháčů, ale ani chudých lidí. Byli jsme zemí poctivě pracující střední třídy. Ta se teď ale propadá do chudoby. Nebude dlouho trvat a tato masa lidí se ozve a začne se brát o svá práva. I letos tak můžeme mít krušný podzim, byť jinak než v minulých letech.

Komentář Petra Vavrenky

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
192 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Adam
Adam
1 rok

Jo 40.000.? Já beru pouze 17000 a to dělám ve fabrice v Chomutově

Jan
Jan
1 rok
Reply to  Adam

Ve sve vlastni fabrice byste si dal za tu praci vic nez mate? Z ceho byste ty penize utrzil, dal by zakaznik za vyrobek vic penez, nebo by koupil u konkurence/ v cine?

Ludek
Ludek
1 rok

Co to meles jakých 40 tisíc se prober já má 30 a 90 % ČR mají sotva 25 kam chodíš na tyhle statistiky prober se nežij v pohádce.

Tomáš
Tomáš
1 rok

V České republice jsou bezkonkurenčně nejvyšší ceny hůř je akorát na Slovensku. V Plosku ,Maďarsku ,Německu všude mají nižší ceny potravin drogerie El.energii i plynu dokonce i benzínu i nafty. Máme nejvyšší ceny v Evropě a nejnižší platy.
Lidi kdy už konečně přestaneme být jako ovce a vyházíme celou Vládu včetně poslanců.
Když jde jinde udržet ceny na uzdě proč to nejde u nás pane Fialo a spol.

Last edited 1 rok by Tomáš