Japonci se naučili dávat do záchodu sůl. Má to jednoduchý důvod

Už jste někdy nasypali sklenici soli dovnitř toalety? Že ne? Měli byste to zkusit! V Japonsku se sůl používá nejen jako dochucovadlo v kuchyni, ale také jako čistící prostředek v úklidu místností, jako je kuchyně nebo koupelna. Níže v článku se podíváme, jak na to.

Proti zápachu

Sůl, jak je nám známo, má výrazné desinfekční účinky a pohlcuje zápachy. Spousta sprejů koupelnu pouze navoní, ale zápachu přímo zevnitř toalety se stejně nezbavíte. Jedno z nejlepších řešení je nasypat sklenici hrubé soli dovnitř záchodu a nechat působit přes noc. Následující den tam vlijte celou konvici vařící vody a uvidíte, jak zápach zmizí.

Na ucpané odpady

Hrubá sůl dokáže také skvěle vyčistit odpady. Nasypte větší množství do odpadu, podobně, jako sypete sůl do myčky. Pokud pomocí soli chcete uvolnit odpad toalety, pokryjte solí celé dno. Nechte přes noc, a poté do odpadu vlijte horkou vodu. Na záchod je potřeba celý kbelík, proto dejte pozor, abyste se neopařili. Uvolněte odpad zvonem a uvidíte, že se vám to podaří snáze.

Foto: Shutterstock

Pasta proti žlutým skvrnám

Na sprchovém koutě, ve vaně nebo uvnitř toalety se můžeme potýkat se žlutými skvrnami, kterých je těžké se zbavit. Agresivní čistící prostředky by vám ale na těchto povrchách mohly udělat pěknou paseku, a proto je lepší zkusit nejdříve jemnější metody, které jsou navíc i levnější.

Bude stačit půl kelímku soli, 1 lžička jedlé sody a trochu vody na vytvoření pasty. Tu naneste v silnější vrstvě na požadovaná místa a nechte působit přes noc. Zbyde-li vám pasta, můžete s ní ještě cokoli omýt, např. umyvadlo či dřez. Druhý den vyčistěte místa kartáčem a opláchněte. 

Bělení

Na bělení nebo vyleštění keramiky je nejlepší použít přírodní přípravky. Nasypte hrubou, nebo jemnou sůl okolo celé záchodové mísy a nechte na chvíli působit. V následujícím kroku použijte štětku nebo speciální kartáč na klozet a vyčistěte špínu. Tak okraje vybělíte i účinně vydesinfikujete.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radomír
1 rok

To je toho , u nás sypeme kokain do zadele ! 😂

Luboš
Luboš
1 rok

Tak s tou vařící vodou do záchoda bych to nedělal!!! Přesně takhle mi prasknul celý záchod a mohl jsem měnit za nový!!!