České restaurace neskutečně napálily ceny. Někde už lidé při placení doslova lapají po dechu

Málokde je síla zdražování vidět tak moc jako právě v restauracích. Zde se totiž kombinuje růst cen prakticky všech vstupních nákladů. Těmi jsou pochopitelně samotné potraviny, ze kterých se jídla připravují, ale někoho překvapí, že ty už dnes netvoří zdaleka dominantní část nákladů. Mnohem důležitější pro restauratéry je aktuální rychlý růst platů a energií. Ty totiž mohou provoz restaurace prodražit skutečně dramaticky.

Prostor pro zdražování

A na cenách jídel pro zákazníky už je to jednoznačně znát. Pryč jsou doby, kdy se daly najít polední “meníčka” do stokoruny. Dnes se tato hranice posunula spíše ke 200 korunám. Naplnila se tak třeba často opakovaná slova slavného šéfkuchaře a restauratéra Zdeňka Pohlreicha, který považoval ceny v českých restauracích za dlouhodobě podstřelené.

Majitelé restaurací teď podle všeho využívají také příležitosti, kdy jsou lidé obecně ochotni platit za služby vyšší částky. Mohou tak své náklady přenášet na zákazníky a ještě si trochu navýšit marži.

Například restaurace Ferdinanda v centru Prahy se dlouhodobě snažila držet ceny velmi nízko. Ještě před pár lety jste se v ní najedli za cenu kolem stokoruny. Tyto časy jsou ale pryč. Dnes za hlavní jídlo na oběd dáte mezi 160 a 170 korunami. Polévka denní nabídky stojí 45 Kč. K tomu si připočítejte pití a máte oběd za 250 korun. “Dříve jsme sem chodili každý den, teď už ale jen dvakrát třikrát do týdne, na víc nám stravenky nevystačí,” říká dvojice u jednoho ze stolů. Pokud byste do stejné restaurace zavítali na večeři, jsou ceny ještě vyšší. Obyčejný kuřecí řízek zde přijde na 210 korun, k čemuž si připočítejte ještě přílohu za 50 korun.

Foto: Shutterstock

Hostů ubývá

Nejde přitom o žádnou výjimku. Podobné ceny už jsou standardem, a to nejen v hlavním městě. Na běžném jídelním lístku nejsou v lepších restauracích výjimkou ani částky kolem 500 korun za jídlo.

Řada restauratérů však už hlásí, že jim zákazníci ubývají. Ačkoliv se to třeba při procházce večerní Prahou v pátek nebo sobotu večer nezdá, protože je všude pocitově plno, celkově je znát úbytek hostů. Zatím nejvíce právě při obědech, kdy byli Češi obecně zvyklí chodit do restaurací, ale poté, co se polední nabídky zdražily, si raději nosí vlastní jídlo, které si ohřejí ve firemní kuchyňce.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radek
Radek
1 rok

Tak ať si to nechají. Není nic jednoduššího, než je nechat svýmu osudu.

Bohuslav
Bohuslav
1 rok

pro koho je to drahé, ať si zajede za hranice

Mike
Mike
1 rok

Lidi pořád nadavaji, ty hlupáci co jsou v diskusích si můžou zkusit podnikat aby viděli kolik jim za tu celodenní dřinu zbyde v kapse po odečtení všech nákladů…

Vlapu
Vlapu
1 rok

Není nad to sejít se s přáteli a užít si společnost u některého z nich doma a naopak.Restaurace dopadnou jako kdysi hospody.Možná pár jich zůstane pro bubáky a mulisáky.

Bohuslav
Bohuslav
1 rok
Reply to  Vlapu

když se ti chce doma poklízet bordel po kámoších, platit energie, proč ne ?

Marek
Marek
1 rok

Dobrý den, prostě přestaneme chodit do restaurace, co budou dělat když půl roku nikdo nepřijde na jídlo
..?dle mého názoru zkrachují..m

Bohuslav
Bohuslav
1 rok
Reply to  Marek

stejně tam nechodíš, Marečku

Jaroslav
1 rok

Je to strašné ceny jídla v restauraci rostou a předražují za gulašovou polévku 85kč to ať jsi ji strčí někam za kovidu bečeli a teď to pocítí nejvíc budeme doma a hotovo tak na ně

Bohuslav
Bohuslav
1 rok
Reply to  Jaroslav

si ji udělej doma