České obchody prodávají rozmražené máslo z hmotných rezerv

Pokud si dnes v některém z českých obchodů koupíte máslo, je bohužel slušná pravděpodobnost, že dostanete kus, který už je rok starý a navíc ještě rozmražený. Obzvlášť pokud se prodává v nějaké zajímavé akci. Na ně přitom lidé v současné době drahých potravin slyší a snaží se využít atraktivní nabídky.

Jak poznat dobré máslo

Na problém upozornil Zemědělský svaz, kterému se nezamlouvá, že české řetězce využily příležitost a skoupily vyřazené zboží ze skladů hmotných rezerv Evropské unie. V těchto skladech se pochopitelně musí potraviny pravidelně obměňovat. Ty vyřazené pak mohou skončit právě na pultech obchodů. V tomto případě se znovu potvrzuje, že na českého spotřebitele si zahraniční řetězce dovolí opravdu leccos.

Kromě toho, že je dané máslo rok staré, navíc ještě prošlo procesem zamražení a následného rozmražení. Řetězce do značné míry hřeší na to, že český zákazník se v máslech zase tolik nevyzná.

Platí přitom, že tu existují dvě kategorie másla, které se liší zejména datem spotřeby. Tou první je je čerstvé máslo, jehož trvanlivost je pouhých dvacet dní od data výroby. Druhou je potom obyčejné máslo, u kterého však zákazník nepozná, kdy bylo vyrobeno a zda náhodou neprošlo procesem zamražení.

Foto: Shutterstock

Češi kupují podle ceny

Jak ale takové špatné máslo poznat? Jako výchozí bod nám mohou posloužit právě čerstvá másla od českých výrobců. Podívejte se, kolik za ně chtějí. Pokud je potom vedle obyčejné máslo, které se prodává výrazně levněji, třeba o polovinu, je docela dost pravděpodobné, že jde o rozmražené máslo ze státních rezerv.

Nejde přitom o ojedinělou záležitost. Potravinové rezervy udržují všechny evropské státy. A jak se ukazuje, v případě výměny rády posílají staré zboží právě do České republiky, kde si vždy najde odbyt. Zde jsou totiž zákazníci velmi citliví na cenu, a pokud mají možnost koupit levnější máslo, takřka vždy po něm sáhnou. Taková másla také obvykle pocházejí z cizích zemí, jako je třeba Německo, Nizozemsko nebo i Polsko.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
12 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
1 rok

“dostanete kus, který už je rok starý a navíc ještě rozmražený.”
Tak to ještě ujde. Horší by bylo dostat kus, který je rok starý, a nebyl ani zamrazený😄.

Mimochodem: co je tedy špatně, když člověk ani nepozná, že to máslo je rok staré, zamrazené, a následně rozmrazené?

David Pavelka
David Pavelka
1 rok

Já jsem si zabrečel teď. Počítá se to, že to z máslem nemělo nic společného? ….. Hoši kravský suchý bok každých 20 s. Z kravína za 790 000- 1 200 000 Kč za 1 ks do Anglie, Japonska ani Bruselu ani zejména do Kanadského ráje… Nevyjíždí? Zpětně jé jé jé nám to tu celé politik jeden… Hmm jak to? No 2 Kč za mlíko prodáváme do ciziny ..Hmm a to by jsme chtěli z Polska normální máslo? No ? Bobky od kozy… A ještě jsme šťastní… Vždyť je nás jen okolo více jak deseti milionů lidí… Koukněte té na zeměkouli… Číst vice »

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  David Pavelka

Brání vám něco odebírat to mléko o pár haléřů dráž a vydělávat na tom nehorázné peníze?

Xavier
Xavier
1 rok

Slabých kousků je tady hodně. Možná i 10-15% populace 😀

Ali
Ali
1 rok

Tak ať ho v Čechách nepredrazuji a budeme si kupovat raději naše 😉🇨🇿

Klara
Klara
1 rok

My automaticky dáváme máslo do mrazáku, když jich koupíme víc v “akci” A chutná pořád stejně 🤷‍♀️

Matyáš
Matyáš
1 rok

Jestliže zákazník nepozná, že bylo máslo zamraženo, proč by mělo vadit, že bylo zamraženo?

Ondřej
Ondřej
1 rok
Reply to  Matyáš

Ahoj tak by mě zajímalo zda je to zdravotně špatně když se máslo zamrazí?

Olda
Olda
1 rok

Zemědělci máslo nevyrábí , to vyrábí mlékárna .

Tomáš
Tomáš
1 rok
Reply to  Olda

Mlékárenství spadá pod zemědělství.

Zabrodsky
Zabrodsky
1 rok

To mají to máslo vyhodit nebo dát prasatum? Je to běžná praxe v celém světě. Bohužel náš stát nedokáže, neumí a nebo nechce zabránit neoprávněným ziskem řetězců s touto komoditní a kontrolovat její nezávadnost.

Vít
Vít
1 rok

Jste uplne mimo, v zadnem ceskem supermerketu cerstve maslo nesezenete. cerstve maslo je podle nasi legislativy maslo, ktere neni starsi nez 20 dni od vyroby, coz neznamena, ze nasledne nemuze byt prodavano jako maslo. a vsechna ta ceska masla, co jsou 2x drazsi nez ta akcni nejsou cerstva masla, jak se nam tu autor snazi tvrdit.