Starý trik Italů, jak poznat uvařené těstoviny. Otestujte je, aniž byste se opařili

Určitě jste doma někdy připravovali špagety – i v případě, že vaření není vaše oblíbená činnost a nejste zrovna mistři kuchyně, pravděpodobně jste těstoviny přece jen už někdy vařili. Na jednu stranu je to totiž snad to nejjednodušší, co lze v kuchyni dělat. Na tu druhou jste se však možná setkali s řadou problémů.

Al dente?

Už jenom ta věčná debata o tom, mají-li nebo nemají být těstoviny připravené al dente. Samozřejmě že mají – pokud je chcete mít takové, jaké by měly být podle původní receptury a jaké se dělají v Itálii. Většina lidí však domácí špagety vaří o něco víc než „na skus“, protože jsme si je zvykli konzumovat měkčí. A vlastně na tom není nic špatného.

Jak ale poznat, že už špagety jsou, aniž bychom je museli po jedné lovit v horké vodě a pálit si prsty a jazyk při ochutnávání?

Talířková metoda pro vařené špagety

Jeden z triků je úplně jednoduchý. Pomocí vařečky nebo třeba kleští vylovte špagetu a z výšky ji pusťte na talířek. Ozve-li se cinknutí či cvaknutí, je špageta ještě málo vařená.

Nedostatečně uvařená špageta vám také nepůjde rozpůlit nehtem.

Házení špaget na strop

O tomhle jste určitě slyšeli. Říká se, že správně uvařená špageta vám zůstane přilepená na stropě. Kromě toho, že je to docela nehygienické a budete pak muset zbytečně uklízet popadané špagety, je to také nesmysl, takže to nemusíte zkoušet.

Foto: Shutterstock

Pár triků při vaření špaget

Vařte je ve velkém hrnci a nešetřete vodou. Doporučuje se litr vody na 100 g těstoviny, takže pro celou rodinu můžete klidně vařit těstoviny v největším hrnci, jaký doma máte. Do vody nikdy nepřidávejte olej, proti slepování špaget to stejně nepomůže a budou zbytečně mastné. Naopak vodu výrazně osolte – měla by být slaná asi jako mořská voda.

Špagety nelámejte, mají ideální délku. Pokud je rozlámete, budou některé kousky tvrdé a další rozvařené.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments