Obtížně udržitelný nárůst důchodů

Pocitově snad neuplyne měsíc, kdy by se nemluvilo o dalším navýšení důchodů. Tento rok byl v tomto ohledu skutečně mimořádný, protože se penze navyšovaly hned třikrát. Vedle standardní valorizace v lednu přišla ještě mimořádná valorizace v červnu a pak ještě v září.

Penze vyšší než mzda

Sotva se stihla vyplatit, už tu máme informaci o tom, že důchody znovu porostou, a to v lednu příštího roku. Tentokrát to bude v průměru o více než osm set korun. Průměrný důchod se tak přiblíží doslova na dostřel od hranice dvaceti tisíc korun.

To je dnes přitom i poměrně běžný plat zaměstnanců, pokud vezmeme v potaz, že jde o čisté vyjádření, protože důchodci žádné daně ani platby na sociálním a zdravotním pojištění neplatí.

Česká republika se tak rychlým navyšováním penzí dostala do situace, kdy průměrný důchodce bude dostávat na účet více než leckterý pracující člověk. Jsou to přitom právě zaměstnaní lidé a podnikatelé, kteří celý důchodový systém udržují při životě.

Foto: Shutterstock

Už to vidí i důchodci

Celá záležitost má hned několik rovin a i samotným důchodcům už začíná vrtat v hlavě, zda je to celé správně. “Nejdřív jsem byla ráda, že mi přidávají, ale teď si říkám, že je to vlastně jedno. Čím vyšší mám důchod, tím je stejně všechno dražší,” říká sedmdesátiletá paní Dagmar z Kladna.

Tím se dotkla zajímavého fenoménu. Důchody se totiž zvyšují proto, aby dohnaly inflaci. Jenže ve skutečnosti ji tím přiživují. Zdražování totiž nejde zastavit tak, že se budou dorovnávat penze nebo platy. Tím se bude pouze udržovat při životě a dále sílit. Peněz v oběhu musí být méně, pak teprve se ceny začnou snižovat.

Nepříliš povzbudivě tento stav působí i na samotné zaměstnance. Nejde o to, že by současným důchodcům nepřáli, ale sami vidí, že jejich penze už jsou v ohrožení a že pouze roste spotřeba v současnosti, aniž by se myslelo na budoucnost.

Komentář Petra Vavrenky

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments