Dodavatel plynu vyběhl s celým českým městem. Lidé tu teď mají platit 5x tolik, nikdo jim nepomůže

Trh s plynem, respektive teplem zažívá obrovskou krizi a v některých oblastech se začíná doslova hroutit. Jak jinak si vysvětlit, že město Břeclav a všechny domácnosti v něm se málem ocitly bez tepla a teplé vody. Stačilo přitom málo.

Dodavatel selhal

Jak uvedla společnost Teplo Břeclav, její dodavatel plynu, ze kterého teplo pro domácnosti vyráběla, jí náhle vypověděl smlouvu a přestal energii dodávat. Městské firmě tak nezbylo nic jiného než najít dodavatele nového. Ten už ovšem nasadil podstatně odlišné ceny.

Zatímco dosud domácnosti za jeden gigajoule tepla platily 628 korun, teď to bude 3030 korun, tedy téměř pětinásobek. Zástupci města ještě říkají, že to je v podstatě výhra. Vážně totiž hrozilo, že se lidé v topné sezóně ocitnou bez dodávek tepla.

Dosavadním dodavatelem plynu pro Břeclav byla společnost NWT, avšak ta dodávky ukončila. Jde pochopitelně o nesolidní řešení, protože městská firma měla stále platnou smlouvu na dodávky za sjednanou cenu. Jak se ale v podobných případech u menších dodavatelů stává, ti nemusí mít nakoupeno dostatečné množství plynu a mohou se sami ocitnout v potížích.

Foto: Shutterstock

Snad přijde zastropování

V případě firem přitom neplatí režim dodavatele poslední instance jako v případě domácností. A tak si město muselo neprodleně sjednat nové dodávky, které už jsou však za spotové ceny. V tomto případě by to totiž znamenalo, že se bez tepla ocitnou i domácnosti, protože jsou na Teplo Břeclav napojeny.

Pro domácnosti, ale i další odběratele to znamená, že musí náhle platit pětinásobné zálohy. Město doufá, že brzy bude schváleno zastropování cen, které by lidem mělo ulevit.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomas
Tomas
1 rok

Fiala to zachrání 🤑🤑🇨🇿 ten ani náhodou!