V každé pračce jsou tři přihrádky. Lidé pořád neznají jejich funkce a používají je špatně

 Víte, k čemu ve vaší pračce slouží tři přihrádky, umístěné v její horní části? Pokud máte pračku s horním plněním, jsou tyto přihrádky přímo zevnitř na dvířkách.

Nehledejte v tom žádnou vědu. Jsou to dávkovače pro váš prací prostředek. Ale nečekejte, že jsou v každé pračce umístěny ve stejném pořadí.

Naučte se symboly

Proto je dobré znát jejich symboly. Přihrádka označená číslicí 1 nebo římská I, slouží pro předpírku. Pokud máte velmi znečištěné prádlo a chystáte se v pracím programu využít i cyklu předpírání, nasypte zhruba polovinu prášku, co do hlavního praní, do této přihrádky. Předpírka pomáhá změkčit zatvrdlé nečistoty a velké skvrny, které se pak, při procházení hlavním mycím cyklem, snáze z oděvů odstraňují.

Pokud byste do přihrádky s označením “1” nedali žádný prášek a přitom nastavili praní i s předpírkou, pravděpodobně se vám prádlo úplně dokonale nevypere. Dnešní prášky jsou už ale natolik efektivní, že si poradí i s velmi špinavým prádlem bez předpírání.

Přihrádka, určená pro hlavní praní, je označena číslicí 2, případně římská II a bývá největší. Prášku do ní ale nasypte přesně podle pokynů. Jeho nadměrné množství může způsobit, že pračka nebude prát efektivně a zbytečně si prodlouží  prací cyklus. A to není v dnešní době drahých energií žádoucí.

Můžete sem nalít i tekutý gel, ale pokud požíváte prací kapsle, samozřejmě je vhoďte přímo do bubnu.

Poslední, zpravidla nejmenší přihrádka, je určena pro aviváž a místo číslicí bývá označena symbolem květiny nebo hvězdy. Ani tuto přihrádku nepřeplňujte, naplňte ji maximálně po vyznačenou rysku. Nadměrné používání aviváže může totiž časem vaše oblečení zničit.

Foto: Shutterstock

Čistěte zásobníky

Zásobníky alespoň 1x měsíčně vyjměte a vydrhněte, stačí klasickými čistícími prostředky. Je to žádoucí, protože se v nich hromadí nalepené zbytky pracích prášků i aviváže a nečištěné dávkovače mohou časem plesnivět a ucpávat se.

Téměř ve všech typech praček jsou zásobníky připevněny jako jedna jednotka, takže jejich oddělání je jednoduché. Často je přímo na zásobnících k tomu sloužící tlačítko. Pokud byste si nevěděli rady, v příručce, kterou k pračce máte, naleznete jasné pokyny k odpojení a vyčištění dávkovačů.

Jednou za dva měsíce byste potom měli vyčistit a dezinfikovat celou pračku. 

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments