Naštípat dřevo zvládnete i bez sekery. Skvělý fígl, se kterým máte hotovo do 15 minut

Máme tu podzim a sním chladné večery. Ti, kteří mají krb, jej rádi využijí nejen pro teplo, ale také pro večerní klidné chvíle s knihou v ruce či šálkem horkého čaje. Abyste však využili jeho účinků, bude potřeba dřevo zkrátit a nasekat.

Poradíme vám, jak dřevo rozštípat, abyste si co nejdříve užili teplo z krbu, ve kterém plápolá oheň.

Štípání pomocí sekery  

Jak na rozštípání špalků na menší kusy jistě víte. Stačí vám k tomu nabroušená sekera, která je pro vás tak akorát těžká, špalek a někdy i klínek. Někdo si také rád vezme ochranné brýle. Pozor si dávejte na postoj při sekání.

Držte rovná ramena a určitě se vyhněte noze předsunutou před sebe, abyste se nesekli do kolena. Navíc jedna noha vepředu a druhá vzadu, snižuje sílu švihu. Pokud sekeru do špalku zarazíte tolik, že vám nepůjde vytáhnout, zkuste si pomoci klínkem – špalek by se měl rozpůlit. A co když nemáte sekeru?

Foto: Shutterstock

Štípání bez sekery

V situaci, kdy nemáte sekeru nebo se vám rozbila a tak dále, skvěle poslouží také klínek nebo nůž. Nikoli však ten kuchyňský, ale pořádný nůž, nejlépe však pilkový. U štíhlejších polen, které jsou bez suku, bude nůž stačit. Nyní proveďte zářez, a to v horní části dřeva. Následně do něj dejte nůž a ten do dřeva zaklepejte pomocí kladiva nebo pomocí dalšího špalku.

Druhá možnost je ta, pokud tedy máte klínek, udělat opět malý zářez, klínek na něj umístit a kladivem tlouct do klínku. Špalek se po malé chvíli rozštípne.

Jedná se sice o efektivní způsob, jak nasekat dřevo, ale je poměrně zdlouhavý. Navíc tímto způsobem můžete naštípat pár polínek na táborák, ale pokud s nimi budete chtít topit v krbu či kamnech, bude sekera vaší důležitou součástí. Nelze si představit, za jak dlouho byste chtěli bez sekery naštípat například deset metrů dřeva. Pila a sekera by ve sklepě či stodole rozhodně chybět neměla.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
J.Korec Liberec
J.Korec Liberec
1 rok

Ten kdo psal článek o neštípání dřeva musel utéct z nějakého ústavu, když dává
takovéto rady s použitím nože na štípání dřeva.
To co dnešní pisálkové dávají na net je nepochopitelné a jejich nadřízení, kteří ten
článek schválí,by do toho ústavu, měli okamžitě nastoupit a vrátit plat.
To už rozum nebere,co tahle generace pisalků vyzvrací na papír.
J.Korec Liberec

HANA
HANA
1 rok

a za to vam platej?????? kristovanoho!

David
David
1 rok

Taky se na štípání dřeva skvěle hodí Semtex Razor. Je to sice o něco dražší ale člověk se nenadře. 😁

Tomáš
Tomáš
1 rok

Evidentně. Napovídá tomu i pseudonym.