Češi při vaření brambor zapomínají na klíčový krok. Jídlo tak doslova zničí

Tak schválně – jak vaříte brambory? Že je to hloupá a triviální otázka? Možná je vaření brambor nejzákladnější činnost v gastronomii, přesto se i zde někdy dělají chyby. Takže – jak správně vařit brambory?

Vkládáme je do horké vody

Jsme si dost jistí, že ve spoustě českých domácností se brambory vkládají do studené vody. Přitom by se při jakékoli úpravě – ať už ve slupce nebo oškrábané – měly dávat do horké vody. Pomáhá jim to zachovat vitamín C a zkrátí to dobu vaření.

Kolik soli

Solení brambor je spíše záležitostí zvyku – a někde z toho může vzniknout dokonce i spor, když je jeden strávník zvyklý solit je víc a druhý méně. Nicméně vězte, že obecně se doporučuje dávat jednu lžíci soli na kilo brambor. Kromě soli se často přidává také kmín. My vám doporučujeme zkusit do vody přidat i trochu libečku – uvidíte, že brambory získají úplně novou a zajímavou chuť.

Vařit ve slupce?

Nejvíc vitamínu a živin je ve slupce, to je známá věc. Proto byste měli brambory co možná nejčastěji vařit i se slupkou. To však neplatí v případě, že kupujete brambory v supermarketu nebo si nejste jistí jejich původem – nevíte, jestli byly stříkané nějakou chemií nebo jak byly uskladněny.

Pokud máte vlastní brambory nebo je získáváte od důvěryhodného ekologicky hospodařícího farmáře, rozhodně se však nebojte je vařit, péct i konzumovat se slupkou.

Foto: Shutterstock

Pozor na různé typy brambor

Kromě toho, že brambory mají různé odrůdy a v profesionálních kuchyní se vybírají různé druhy do různých pokrmů, existuje i rozlišení na varné typy. Typ A je vhodný třeba do salátů, béčko se hodí na takové to klasické české vaření a céčko, které je hodně moučnaté, se bude hodit tehdy, když se chystáte vařit třeba bramborovou kaši nebo bramboráky – těsto nebo kaše se díky tomuto typu brambor lépe spojí a výsledek bude skvělý.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

CO SE TAK ROZČILUJEŠ,BOBÁNKU? TO NENÍ HEZKÉ,VÍŠ?

Petr
Petr
1 rok
Reply to  Nelen Nel

Všude na internetu se píše jak děláme všechno .Tak proč český národ nevymřel