Jablečný koláč, jak ho dělá Zlata Adamovská. Větší dobrotu jste ještě nejedli

Šálek horké kávy a k němu štrůdl se šlehačkou je českou klasikou. Existuje ale řada jiných dezertů, ve kterých má hlavní slovo strouhané jablko. Vyzkoušet můžete tradiční americký apple pie nebo rychlý koláč podle Zlaty Adamovské. Překvapí vás chutí i snadnou přípravou.

Jablečné koláče po celý rok

Jablka jsou sice sezónním ovocem ale při správném uskladnění v chladném a dobře větraném sklípku vydrží několik měsíců. Velkou sklizeň můžete zpracovat na struhadle a zavařit se špetkou skořice a s cukrem. Budete mít při ruce základ na nejrůznější jablkové dezerty.

Nejsnadnějším dezertem je jistě jablečný štrůdl, zejména potom, co je dobře dostupné hotové listové těsto. Receptů na jablečné dezerty je celá řada, můžete vyzkoušet hned několik tipů.

Americký apple pie

Koláč, který byl slavný ještě před legendárním komediálním mini seriálem, kterému propůjčil jméno. Jeho historie sahá do Anglie, Francie a Nizozemka. Každopádně se stal tradičním americkým pokrmem, který je servírovaný při oslavách. Koláč má kulatý tvar, jablečnou náplň a nahoře je zakončený ozdobnou mřížkou. Co americká domácnost, to vlastní osvědčený recept na apple pie.

Foto: Shutterstock

Jablečný koláč Zlaty Adamovské

Jednoduchý jablečný koláč proslavila Zlata Adamovská. Připravuje se z 1 kg nastrouhaných jablek, ze kterých se vymačká šťáva. Zvlášť v míse se promíchají 2 hrnky polohrubé mouky a 1,5 hrnku moučkového cukru. Do směsi se přidá půl prášku do pečiva.

Na vymazaný pečící plech se rozprostře polovina sypké směsi. Přes směs se navrství nastrouhaná jablka. Na jablka se rozlijí rozšlehaná 4 vejce v hrnku mléka. Vše se zasype skořicovou směsí. Nahoru se nasype druhá polovina směsi z mouky.

Z 90 g másla se nakrájí máslové hobliny a rozloží se po ploše koláče. Koláč se peče půl hodiny na 180 °C.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Je mi úplně jedno, jak nějaká “koza z voza” peče koláč.