Přestali jste s kouřením? Je načase vyčistit plíce

Přestat kouřit má smysl i v případě, že kouříte dlouhou dobu. Pozitivní účinky začnete vnímat velmi záhy a tělo začne pomalu regenerovat napáchané škody. Samozřejmě nejde vyléčit a zachránit vše, stopy kouření budou patrné vždy. Vašim plícím však můžete pomoci životosprávou a některými potravinami.

Tisíce chemikálií v jedné cigaretě

Kuřáci si cigaretu vychutnávají především kvůli nikotinu. Spolu s ním se do organizmu dostává 60 látek, které jsou karcinogenní. Patří mezi ně amoniak, formaldehyd, kyanid a oxid uhelnatý. Dehtové látky zůstanou v plicích patrné až do konce života. Přesto má smysl přestat s kouřením bez ohledu na to, kolik let nebo kolik desítek let jste kouřili.

Jak reaguje tělo, když přestanete kouřit

Už první den, kdy jste bez cigarety vaše tělo zlepší prokrvování končetin a upraví se váš tep a krevní tlak. Po dvou dnech začnete procházet abstinenčními příznaky, přesto vaše plíce reagují pozitivně a spouští čistící proces. Už za tři dny se vám bude dýchat lépe, tělesné změny zaznamenáte během prvních tří měsíců. Fyzická kondice se vám zlepšuje, plíce a krevní oběh fungují mnohem lépe. Po jednom roce klesá riziko infarktu na polovinu! Rizika onemocnění vyrovnáte s nekuřáky sice až za patnáct let, ale lépe na tom budete už po pěti letech. Po pěti letech už máte stejnou pravděpodobnost, že vás potká mozková mrtvice nebo rakovina děložního čípku jako nekuřáky, také máte nyní poloviční riziko rakoviny úst, hrtanu, jícnu a močového měchýře než v době, kdy jste kouřili.

Pomozte vašim plicím

Jakmile odezní abstinenční příznaky jistě se začnete zajímat, jak pomoci tělu s fyzickou regenerací. Přidejte tělesnou aktivitu, která pomůže s prokrvováním organizmu a ve stravě omezte nasycené tuky. Zvyšte konzumaci ryb a vlákniny. Plicím prospívají i látky, které se nacházejí v jablcích a rajčatech. Pokud budete konzumovat tři jablka nebo dvě rajčata denně, výrazně pomůžete vašim plicím s regenerací. Konzumovat musíte ale čerstvé plody bez jakékoliv úpravy.

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
33 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments