Skoro každá trouba má tlačítko, díky kterému se vyčistí sama. O tajné funkci se ale moc neví

I když myjete troubu pravidelně, ne vždy je to snadné. Bývá to zdlouhavá práce, obzvlášť pokud jste dvířka dlouho důkladně nečistili. Pokud už přes ně není skoro vidět, nezbývá nic jiného než se pustit do jejich čištění.

Troubu myjte podle potřeby

Není striktně dané, jak často byste měli troubu čistit. Záleží na tom, jak moc ji využíváte a jak často pečete. Svou roli hraje i to, zda v ní pečete mastná jídla, nebo suché koláče téměř bez tuku. V každém případě, čím častěji je využívaná, tím více je potřeba o ni dbát. Důkladně čištění by se mělo provádět minimálně jednou týdně.

Vyjměte dvířka pomocí tlačítka

Někdy je dvířka potřeba celá vyjmout, jinak troubu nevyčistíte tak důkladně, jak je potřeba. V takovém případě můžete u většiny spotřebičů najít tlačítko, které umožní snadněji dvířka vyjmout. Většinou bývá u západky na dolní straně dvířek. Opatrně odstraňte lištu z horní strany a vyjměte sklo. Pak ho klasickým způsobem vyčistěte.

Ke spotřebiči bývá přiložen návod, na kterém je detailně popsáno, jak dvířka demontovat, aniž by došlo k jejich poškození. V případě, že se rozhodnete dvířka demontovat, je vhodnější dělat to ve dvou. Pokud vám bude asistovat druhá osoba, dvířka vám jen tak neupadnou.

Foto: Shutterstock

Vyrobte si vlastní čistič

Když už se pouštíte do důkladného čištění, nemusíte používat speciální čističe, ale můžete si vyrobit vlastní směs ze surovin, které máte doma. Vhodný čistič si připravíte tak, že smícháte jedlou sodu a ocet. Nejprve na mastné skvrny nasypete jedlou sodu, a pak zalijete octem.

Dojde k pěnivé reakci, načež se začne tuk uvolňovat. Skvrnu pak dočistěte vlhkým hadříkem. V žádném případě nepoužívejte drátěnku ani nic ostrého, mohla by povrch spotřebiče poškodit. Sklo nakonec dočistěte přípravkem na okna. Trouba bude jako nová.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments