Jde do tuhého. Razantní zdražení rajčat. V Česku náhle vylétla cena na 590 korun za kilogram. Není to už moc?

Podle některých odborníků bylo loňské zdražování ojedinělou epizodou a situace by se měla pomalu navracet k normálu. Ačkoliv se obecně žádné další větší zdražování neočekává, lidé mají z obchodů poněkud odlišnou zkušenost. Mnozí jsou teď doslova zděšeni z toho, jakým způsobem zdražila zelenina a ovoce.

Takhle to napálili

Ceny těchto plodů vyskočily najednou tak prudce, že Češi museli omezit jejich nákupy. Nedávno se řešila cena papriky, která se šplhala až ke 200 korunám za kilogramů. To už je přeci jen dost. Navíc paprika prudce zdražovala v minulých letech. Třeba ještě v roce 2017 média psala o tom, že kilo papriky stojí už 80 korun a bylo to považováno za nehorázné. Tak si srovnejte, jak se od té doby změnila situace. Zároveň se můžete také ptát, zda vyděláváte více než dvojnásobné peníze.

Nejde ale jen o papriky. Prudce zdražuje také další zelenina. Vystřelily ceny i tak obyčejné věci, jako je cibule, která se prodává už za 30 korun za kilogram. A pokud byste náhodou chtěli rajčata, tak to je potom kapitola sama o sobě.

Pravdou je, že rajčata v zimě nejsou příliš dobrá, obzvlášť ta klasická. Ta ze skleníků totiž nemají výraznou chuť a jsou vodová. Přesto jsou ale velmi drahá. Chuťovou výjimku tvoří takzvaná cherry rajčata. To jsou ta menší, která jsou mnohdy velmi dobrá i v zimním období.

Foto: Shutterstock

Není to legrace?

Lidé si je proto v tomto ročním období rádi kupují. Mnozí ale museli přestat, protože jejich cena doslova vystřelila. V minulých dnech kolovala po internetu fotografie ceny těchto rajčat, která zněla 590 korun za kilogram. Mnozí to považovali za podfuk, ale jak se ukázalo, je to realita.

Za tuto cenu se prodávají cherry rajčata například v obchodě Hrbek v Hradci Králové. Jde o skutečně chutná rajčata ze Španělska. Není ale na místě se ptát, proč stojí tolik jako kilogram pravé svíčkové?

Jak přitom ukazuje pohled na stránky online prodejců potravin, není to cena zase tak výjimečná. Například v obchodě Rohlík.cz je možné nalézt kulatá keříková cherry rajčata značky Dulcita. Vanička 200 gramů stojí 90 korun. Za kilo byste tak dali 450 korun. Najdou se i levnější, přesto je ale cena kolem 200 korun za kilo už standardem.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Petr
Petr
1 rok

Tak ať si to nechají já mám dva balkony a rajčat v sezóně mám mraky

Zuzana
Zuzana
1 rok

Jo to samé se stalo me kamarádce .

Pavel
Pavel
1 rok

Jak to tak pozoruju tak je otázkou času kdy v Česku bude přepychem krajíc chleba a sklenice slané vody.