Vlastníte dům nebo byt? Smůla. Brzy se nedoplatíte, chystá se velká změna

V Evropě byste asi marně hledali zemi, kde je vlastnické bydlení tak moc zakořeněné jako právě v České republice. Někteří to dokonce s nepříliš velkou nadsázkou označují za jedno z lidských práv, o čemž by se dalo s úspěchem polemizovat, ale jen to ukazuje, jak moc mají Češi rádi, když bydlí ve svém, případně vlastní ještě nějakou tu investiční nemovitost navíc.

Je potřeba vlastnit?

Pokud si říkáte, že tak tomu přeci musí být všude po světě, není to pravda. Ve skutečnosti je rozšířenější model nájemního bydlení, kdy třeba v Německu vlastní obrovské množství bytů několik velkých společností, jež se specializují na jejich pronájem. Lidé si tam spočítají, že je výhodnější byt nevlastnit, nemít s ním starosti a raději žít v nájmu. Ušetřené peníze pak mohou investovat třeba do cenných papírů.

V tuzemsku to lidé brzy dost možná také pocítí. Jedna věc je totiž na západě také jinak, a to je výše daně z nemovitostí. Lidé jednoduše nechtějí byty vlastnit i proto, že by za ně museli platit až dvě procenta jejich hodnoty ročně. Pokud má někdo byt v hodnotě 10 milionů korun, musel by každoročně platit dvě stě tisíc jen na této dani.

Státy totiž pochopitelně dobře vědí, že z nemovitostí daně vyberou nejlépe a také ví, že jejich vlastníci peníze mají. Brzy bychom se o tom mohli přesvědčit i v České republice, kde dosud platily naopak mimořádně nízké daně z nemovitých věcí.

Foto: Shutterstock

Hodně odvážné návrhy

Jak ale docházejí peníze, je naprosto jasné, že se to změní. Už teď chce ministerstvo financí daň zdvojnásobit. To je růst o sto procent a ukazuje to, jak rychle to může jít. To samo o sobě ještě nikoho nepoloží, ale pokud takových skoků bude více za sebou, nakonec to přeci jen můžeme dopracovat do stavu, kdy by se za obyčejný byt v Praze platily desítky tisíc korun daň.

Tento model má přitom řadu zastánců i z pozic, kde by se to nečekalo. Velkým proponentem vysoké nemovitostní daně je například investiční bankéř Ondřej Jonáš. Ten působil dlouhodobě v zahraničí a po tamním vzoru by daň z nemovitosti dal na dvacetinásobek současného stavu.

Sociolog Martin Lux specializující se na bydlení zase mluví třeba o desetinásobku. Ten by totiž mohl zajistit, že lidé nebudou skupovat investiční byty a navíc je nebudou nechávat prázdné, což problémy na trhu s bydlením jen prohlubuje.

Komentář Petra Vavrenky

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
31 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nika
Nika
11 měsíců

My máme také rodinný dům a toto by byl hodně špatný “nápad”,nechápu naší politiku, řídí se a řídit se budou vždy, co má, kdo okolo, ale nikdy né sami sebou a když něco sami vymyslí tak je to na úkor rodin a lidí, co žijí od výplaty k výplatě a to máme Páni politici začít kráds nebo to už fakt nechápu, doufám, že to neprojde!

Last edited 11 měsíců by Nika
Michal
Michal
11 měsíců

No já mám domek, zatím půlku, odhad ceny je na 25 milionů, z toho se má platit daň, ale kdybych ho chtěl prodat, tak mi nabídli 8 milionů :(((
Ale co firmy, ty mají občas objekty v hodnotě i stovek milionů – T-Mobile třeba na Roztylech, ti by mohli ročně zaplatit i třeba 10 milionů na daň. Takže asi budou muset hodně podražit !
A další také zdraží, v pohodě, vezmu kdyžtak banku, stát bude spolupachatel. 😀

Milan
Milan
11 měsíců

A to mi chcete říct, že pronajímatel nezapočítá daň do nájmu a platí jí ze svého? Tak jak mùže být nájem levnější než vlastní bydlení? Nedělejte z lidí voly.

Pavel
Pavel
11 měsíců

Pochybuji že při mém platů dám ročně 200k stranou na daň když můj roční příjem je 300k čistého,a kde jsou energie a jídlo,doprava.to ty naše šmejdy ve vládě nezajímá.Bude občanská válka hlásím se do první řady ať si můžu zastřílet.

Michal
Michal
11 měsíců
Reply to  Pavel

To se máte, já jsem na 200k ročně v hrubém, si vezmu každý rok půjčku 300k a po 10 letech zkrachuji 😀

Josef
Josef
11 měsíců
Reply to  Michal

Aspon nelzete, 200k je mene nez minimalni mzda!

A pokud jste duchodce, tak duchod je cisty!

Last edited 11 měsíců by Josef
Jiří
Jiří
11 měsíců

Mně by zajímalo kdo tady ty články poslední dobou píše. To jsou takové pitominy, že bych to tipnul na houpací koně.

Michal
Michal
11 měsíců
Reply to  Jiří

… no zas až taková pitomoina to není. Povíme si to za rok, až přijde placení daně z nemovitosti….

Michal
Michal
11 měsíců

Spoustu bytů a jiných nemovitostí se vystavělo v akci Zet za bolševika, aby lidi měli laciný bydlení. Děkuju Havle a tobě podobným, kam ste to dotáhli. Říkalo se “Se Sovětským Svazem na věčné časy” a teď to je s USA na věčné časy do pekla! 😡

Josef
Josef
11 měsíců
Reply to  Michal

Vlastni je lide, to je spatne?

Kdo chtel, odkoupil z akce Z po revoluci za par drobnych. Samozrejme ne kazdy to chtel, takze nekteri maji jine veci. Napriklad ztvrdla jatra, nebo pekny nahrobni kamen 😀

Michal
Michal
11 měsíců
Reply to  Josef

… ano přesně tak. Bolševik udělal z těch lidí, kteří si to odkoupili za pár korun milionáře. Většinou to bylo za pár desítek tisíc a nyní ty byty mají hodnotu několik mega. A tihle gauneři už nevědí kde sehnat peníze na zbraně pro Ukrajinu, takže vymysleli větší daň z těchto nemovitostí.

Josef
Josef
11 měsíců
Reply to  Michal

Umite cist a pocitat? Zbrane pro UA se z vetsi casti financuji z cizich zdroju jako je USA, NATO, EU, dobrovolnici…

Z nasich tam slo velmi malo, tech par stokorun nechybi ani bezdomovci na krabicak.

Michal
Michal
11 měsíců
Reply to  Josef

… to říkají ti co jsou teď u vesla. Proboha pane, nebuďte naivní! Myslíte, že anglosssové by nám dali něco zadarmo? Teď se prsej jak do Sevastopolu hrnuli zbraně se kterými Rusové vyhráli válku. Pamětníci říkají, že je pravda, zbraně posílali, ale Sovětský Svaz to po válce musel všechno zaplatit!

Josef
Josef
11 měsíců
Reply to  Michal

Vim jak tohle funguje, takze vim, ze to JE VYHODNE! Kde v tom vidite problem? Normalni smlouva a co se proplaci nam, je opet vyhodne. Delnici ve fabrikach budou mit praci a vic penez, ovsem nejvic prorusacky kvici opet delnici ve fabrikach. Chteji vic penez a zaroven je nechteji 😀

Jasne ze musel platit a taky to nezplatil cele! Dokonce dluzi i nam.

Last edited 11 měsíců by Josef
Josef
Josef
11 měsíců
Reply to  Michal

Milionare z nich udelal az rezim po bolsevikovi, protoze za desitky tisic se to prodavalo PO REVOLUCI! A jen uplne lemry, nymandi, nebo hlupaci si nekoupili byt do OV. Jasne ze jich bylo a se spoustou z nich vyje.. nejaky smelinar, ale to je o lidech. Pokud jsi smejd, narazis na vetsi smejdy a pak rejes hubou v hline a s holym zadkem.