Zelená vejce jsou zdravější. Mají totiž méně cholesterolu

Vejce v sobě obsahují cholesterol, což nemusí být na škodu, pokud to s nimi zrovna nepřeháníte a konzumujete je s mírou. Pokud ale máte s cholesterolem problém a potřebujete jeho hladinu snížit, nejsou běžná vajíčka zrovna tím pravým ořechovým, co byste měli jíst. V případě, že si na nich přeci jen chcete pochutnat, existuje řešení.

Ne, nepřekvapíme vás tím, že existují vejce bez cholesterolu. Takové na trhu věru nenajdeme a nelze ani čekat, že by se do budoucna objevily. Cholesterol je totiž nezbytnou součástí pro vývoj kuřecího embrya.

Speciální slepičí plemeno

Co však dostat lze, to jsou vejce s nižším obsahem cholesterolu, než mají ta běžná. Snášejí je slepice speciálně vyšlechtěných plemen, k nimž patří zejména to známé jako Araukana. Odlišným způsobem chovu a změnou krmných dávek pak lze ovlivnit hodnotu cholesterolu v nich obsaženého.

Zatímco běžné plemeno z malého chovu, kam řadíme domácí nebo bio chovy, obsahuje až 1720 mg cholesterolu na 100 gramů, v případě vajec Araukany to je 970 mg na 100 g. To představuje snížení hodnoty cholesterolu o poměrně značných 40 %. Potvrzují to závěry analýzy Ústavu potravin a výživy.

Pozitivní zkušenosti

Zkušenost se samotnou konzumací je potom taková, že lidé, kteří mají po snědení vajec určitý pocit těžkosti, se po vejcích od Araukan cítí lépe. Jednoduchými počty také dojdeme k tomu, že namísto jednoho vejce od běžné slepice můžete sníst zelená vejce dvě a hodnota cholesterolu bude obdobná.

Pomyslnou třešničkou na dortu je barva těchto vajíček. Slepice rodu Araukan totiž snášejí zelená vejce. Odstíny mohou být různé – tyrkysové, šedozelené až šedomodré. Jejich skořápka je potom netradičně tvrdá a odolná.

Autor: Lucie Proutková

V mládí jsem často trpěla zdravotními problémy. Lékaři mi moc kloudného neporadili, ale zato předepisovalo jeden lék za druhým. Nakonec jsem se rozhodla poradit si sama zdravějším životním stylem. A ono to vyšlo - tak ráda poradím druhým.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments