Moučnivka trápí kojence. Jak je vyléčit?

Miminka občas mívají bílý povlak v puse. Co s ním dělat? Moučnivka totiž umí malé děti dost potrápit. Poradíme vám, jak na ni.

Moučnivku nejde z jazyku setřít a tím je jasné, že nejde o povlak od mléka. Rozdíl tak poznáte snadno. Moučnivka postupem času na jazyku ulpívá a může se nepříjemně rozšířit po celé puse. Dokonce se může dostat i do střev. Zbavit se jí sice není snadné, ale určitě vám poradíme, jak na to.

Moučnivka

Moučnivka neboli soor je časté infekční onemocnění objevující se u novorozenců a kojenců do dvou měsíců věku. Není výjimkou i u batolat a starších dětí. Způsobuje ji kvasinka Candida albicans, která se běžně vyskytuje v našem trávicím a genitálním traktu. Pokud dojde k jejímu přemnožení, vzniká infekce. Při oslabené imunitě dojde k jejímu přemnožení a kromě jazyka se objevuje i na vnitřních stranách tváří a horním patře.

Jaká zvolit opatření

Dbejte na sterilizaci dudlíků, saviček a lahviček. Nezapomeňte na gumové hračky, kousátka a chrastítka. Látkové hračky vyperte. Plyšáky můžete strčit do mrazáku. Pokud kojíte, pravidelně perte podprsenky a sterilizujte formovače. Častěji si měňte prsní vložky. V lékárně jsou volně prodejné dezinfekční a antimykotické tinktury, kterými se ústa několikrát denně potírají. K léčbě moučnivky se používá i fialová vodička neboli genciánová violeť, známá jako genciánka. Můžete vyzkoušet i homeopatika. Pokud nedojde do 4 dnů ke zlepšení, zajděte k lékaři. Bradavky ošetřete tinkturou nebo borovou vodou. Použít můžete i antimykotickou mast od lékaře. Před kojením je ale nutné se pečlivě umýt.

Jak může reagovat miminko

Děti mohou kvůli bolesti a přemnožení kvasinek špatně pít, bývají neklidné a trpí bolestmi bříška. Z pusy se přemnožené kvasinky dostávají do střev a tam kvasí. Děti mohou mít zarudlý konečník, zadeček je bolí a pálí, objevují se puchýřky kolem sliznice a přebalování je nepříjemné. Může mít i zvýšenou teplotu a odmítat stravu. Někdy se objevují kožní příznaky, opruzeniny a koliky.

Kde žijí kvasinky

Kvasinkám se daří ve vlhkém prostředí a při vysokém přísunu cukru. Je třeba omezit sladkosti včetně sladkých nápojů. U novorozenců a kojenců musí stravu upravit kojící maminka. Moučnivka se u dětí objevuje i během užívání antibiotik, která ničí prospěšné bakterie v těle. Přidejte jogurty, podmáslí, kefír a probiotické nápoje.

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments