Banány už vám nikdy nezhnědnou, ani po několika dnech. Tenhle trik je udrží neustále čerstvé

Známe to všichni, kdo si kupujeme banány ještě trochu zelené. Dobře přece víme, že až příliš rychle zrají. A těch, kteří si na přesládlém a trochu moučném ovoci pochutnají, je menšina. Naše nedozrálé banány uložíme do mísy a těšíme se, že si na nich budeme alespoň týden pochutnávat.

Bohužel banánové hnědnutí nás svou rychlostí často zaskočí. A po skvrnitých plodech už nikdo z rodiny ani nevzdechne. Dá se tento proces nějak zpomalit nebo je jediným řešením zaběhnout do obchodu každý den pro 2 čerstvé plody?

Banány nejsou týmoví hráči

Jednou z možností je, nedávat je do mísy k ostatnímu ovoci. Banány si totiž se svými společníky příliš nerozumí. Ovoce obecně uvolňuje plyn etylen, který zrání urychluje. A ovoce, které již hnědne, uvolňuje etylenu více a ovlivňuje tak své sousedy.

Nepatří do pytle, ale na stojan

Neskladujte banány ani uzavřené v pytlích nebo nádobách. Etylen tak zůstane ve vzduchu obklopujícím plody stále. Raději je zavěste osamocené na přichystaný stojan a nechte volně viset. Jednak se neotlačí a zvýšíte tak šanci, že se nechtěný plyn rozptýlí do okolí.

Pomůže alobal i chlad

Banánové stonky omotejte alobalem. Právě v horní části plodů se totiž uvolňuje etylenu nejvíce. Když získáte pocit, že banány dospěly do své nejchutnější zralé fáze, dejte je do ledničky.

Chladné teploty chemické zrání spolehlivé zastaví. Slupka sice ztmavne i v chladu, ale dužinu to chuťově nepoznamená. Tato změna totiž nesouvisí se zráním, jedná se o pouhou změnu pigmentace.

Foto: Shutterstock

Nutella z přezrálých banánů

Pokud už ale vaše banány přezrály a nikdo o ně nestojí, nevyhazujte je. Oloupejte je a dejte zamrazit. Stanou se nenahraditelnou součástí vašich smoothies. 

Smícháte-li 2 přezrálé banány se 3 lžícemi bramborového škrobu a 0,5 l mléka, přichystáte vašim dětem pudink, který si zamilují.

Z 300g přezrálých banánů, 150 ml smetany, 50 ml mléka a 70 g cukru jim po rozmixování vyrobíte nepřekonatelnou banánovou zmrzlinu.

Ale opravdová pecka je banánová nutella!

Budete potřebovat:

  • 1 přezrálý banán
  • 1 avokádo
  • 2–3 lžíce kakaa
  • 2–3 lžíce medu

Vidličkou nebo ponorným mixérem všechny suroviny vyšlehejte do hladké konzistence.

Takže, pokud jste někdy vyhazovali nevábně hnědé banány, už to nikdy nedělejte. Ty žluté jsou sice velká pochoutka, ale z těch přezrálých můžete vykouzlit mnohdy ještě větší.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments