Běžná potravina v domácnosti může spustit akutní mozkovou mrtvici. Omezte její přísun

Mozková mrtvice je velmi obávaným stavem, který dokáže zničehonic změnit život postiženého člověka. Stačí přitom zdánlivá maličkost, tedy aby se uvolnila krevní sraženina a ucpala jednu z mozkových tepen. Následně mozek přestane být vyživován a dochází k mrtvici.

Problematický přípravek na pečení

Mluví se sice o tom, že mrtvice přichází náhle, ale na druhou stranu je třeba říct, že si na ní většina lidí roky zadělává, a to zejména tím, že má vysoký cholesterol nebo krevní tlak. Obojí zvyšuje pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny.

O souvislosti cholesterolu a krevních sraženin toho bylo napsáno už mnoho. Zaměřme se tedy právě na vysoký krevní tlak. Takzvanou hypertenzi negativně ovlivňuje především příjem soli, respektive sodíku, který obsahuje.

Z tohoto důvodu je potřeba vyhýbat se přesoleným potravinám, jako jsou například zpracovaná nebo naložená jídla. Některé potraviny a ingredience však mohou vypadat nevinně, a přesto vyvolávají vysoký tlak, jak upozorňuje server WebMD.

Foto: Shutterstock

Případ, který skončil smrtí

Jednou z nich je jedlá soda, ale také pečící prášek. “Jedlá soda je univerzálním produktem v domácnosti. Lidé ji používají k celé řadě věcí, ovšem je třeba mít na paměti, že je možné se jí také předávkovat. Může působit toxicky a způsobit metabolické či neurologické komplikace,” uvádí zpráva v časopise Emergency Medicine. Autoři zároveň uvádějí, že podobné problémy jsou poměrně vzácné a nedochází k nim často.

Vědci nicméně poukázali na případ pacienta, který utrpěl vážné respirační potíže a ischemickou mozkovou mrtvici po užití většího množství jedlé sody. Lékaři už mu nedokázali pomoci a případ tak skončil úmrtím.

Odborníci upozorňují, že prevence mozkové mrtvice je velmi účinná. Spočívá především ve zdravém životním stylu. Ten dokáže riziko srazit o celých 90 %.

Foto: Shutterstock, zdroje: Emergency Medicine, WebMD

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Ještě něco dodám – holky, víte jak zastavíte stárnutí? To si musíte nasbírat na ekofarmě slepičí trus (100% eko – jen tak to funguje) no a ten musíte rozmíchat se sádlem (taky 100% eko – to je podmínka) a přidat výluh z kopřiv (jasně eko) – vyrobíte mast – a to budete čumět, jak omládnete! 😛

Zvoník
Zvoník
2 let
Reply to  Iris

A kam se ta mast maže, holky?

Iris
Iris
2 let

Proboha, kdo vás platí? A za co? Za to, že tady budete prezentovat blbosti – vám je to jedno, že – kdybych napsala, co si o vás myslím doopravdy – smáznete mně – a co bych o vás napsala…že