Čerstvá vejce vydrží i dva roky. Musíte je ale umístit na speciální místo v domácnosti

Máte víc vajíček, než jste schopni rychle zkonzumovat? Zamrazte je! Ačkoli to může znít podivně, zamrazená vajíčka mohou být skvělým způsobem, jak si je uchovat na později.

Zkoušeli jste někdy mrazit vajíčka?

Samozřejmě, nemůžete je jednoduše hodit do mrazáku v jejich původní skořápce – praskly by. Místo toho rozklepněte vajíčka do mísy, dobře je rozšlehejte a poté je nalijte do formiček na led. Po ztuhnutí je můžete přesunout do sáčku nebo nádoby a nechat v mrazáku. Když přijde čas na vaření, jednoduše je vyndejte a nechte rozmrazit.

Pořiďte si vlastní slepice

Mnoho lidí si dnes pořizuje vlastní slepice, což může být skvělým způsobem, jak získat čerstvá, biologicky čistá vajíčka. V některých obdobích mohou slepice snést více vajec, než můžete spotřebovat. Máte-li tuto možnost, zvažte domácí chov.

Vyzkoušejte nové recepty

Pokud si myslíte, že máte příliš mnoho vajíček, je čas rozšířit svůj kulinářský repertoár! Vajíčka nejsou jen pro výrobu omelet a vařená vajíčka. Jsou nezbytnou součástí mnoha dezertů, pečiva a pokrmů. Co třeba luxusní snídaně s vajíčky benedikt? Nebo kreativní vajíčková pomazánka na chléb? A pokud hledáte tradiční české recepty, zkuste přidat vajíčka ke koprové omáčce nebo vyrobit lahodné smaženky na večeři.

Foto: Shutterstock

Jak si usnadnit vaření

Pokud se rozhodnete zamrazit vajíčka, můžete je také oddělit a uložit bílky a žloutky zvlášť. Přidáním cukru nebo soli k žloutkům můžete zlepšit jejich konzistenci po rozmrazení. Tímto způsobem můžete rychle připravit pokrmy, které vyžadují pouze bílky nebo žloutky, aniž byste je museli oddělovat přímo při vaření.

Domácí konzervace vajíček

 Pokud hledáte tradičnější metody konzervace než mražení, můžete zvážit naložení vajíček. Přestože tento postup může být trochu pracnější, výsledek je skvělý – kyselá nebo sladká vajíčka, které lze sníst samostatně nebo přidat do pokrmů. Pro tento proces budete potřebovat skleněné nádoby, ocet nebo oslazený roztok a koření dle vaší chuti. Nevýhodou je časová náročnost konzervace.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments