Češi začali dávat mleté maso do PET láhve. Až zjistíte důvod, budete to dělat také tak

Při pohledu na internet, do televize i kuchařských knih máme někdy pocit, že nikdo už co se kulinářství týče snad ani nic nového vymyslet nemůže. A přece se to děje každý den. Dneska vám představíme neodolatelné špízy z mletého masa, k jejichž výrobě budete potřebovat PET láhev.

Domácí grilované špízy z mletého masa

  • 500 g hovězího masa (mletého nebo vcelku)
  • 1 žloutek
  • 10 g petržele
  • ½ lžičky sladké papriky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 1 cibule

Příprava masa

Maso nameleme nebo nadrobno nakrájíme a přemístíme do mísy. K masu přidáme žloutek, petržel, sladkou papriku, sůl, pepř, a nakonec nastrouháme nebo najemno nakrájíme oloupanou cibuli. Směs důkladně zamícháme.

PET láhev v akci

Teď přichází na řadu PET láhev. Tu zhruba v půlce přeřízneme, spodek vyhodíme a necháme si vrchní část. Láhev dobře vymyjeme. Víčko necháme zašroubované, obrátíme PETku vzhůru nohama a naplníme jí masovou směsí.

Na kuchyňskou linku si položíme zavřenou konzervu, jejíž průměr je o něco menší než průměr uříznuté PET lahve. Láhev i s masem překlopíme a postavíme na konzervu. Víčko odšroubujeme, do otvoru dáme špejli nebo dlouhé párátko a začneme pomalu láhev tlačit dolů, aby se maso stlačilo o konzervu a hrdlem láhve lezly ven masové válečky. Jakmile je váleček na špejli dostatečný, odebereme ho, odložíme a děláme váleček další. Komu není postup jasný, může se podívat do videa v odkazu pod článkem.

Jde se grilovat

Hotové špízy dáme grilovat na rozpálený gril nebo grilovací pánev. Kdo je gurmán, tak špízy ještě obalí ho plátkového sýra, který necháme na grilu předtím trochu změknout. Podáváme se zeleninovou přílohou.

Recept na jogurtový dip

A kdo by toužil svým chuťovým buňkám dopřát ještě větší zážitek, může si spodek ostřihnuté PET láhve schovat. Jakmile máme špízy dosmaženy, nalijeme do zbytku láhve 500 g jogurtu, přisypeme 2 lžíce máty, ½ lžičky soli a ¼ lžičky mletého pepře a zamícháme. Ugrilované špízy v dipu omočíme, a nakonec obalíme v sušené cibuli.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Bohumila
Bohumila
9 dní

Ať hledám jak chci nemůžu najít to video k článku,přitom je psané v receptu.

Hevstejn
Hevstejn
10 dní

Muze to bejt dobre,proc ne ostatne 😉 jen tu lahev nechapu slo by to I bez ni ne?