České kuchyně vzal útokem zvláštní brouk. Pokud ho najdete, jste v ohrožení

Červotoč spížní je drobný hnědý brouček, dlouhý asi jen 3 mm. Takže ho možná ani nepostřehnete. Umí létat, v dospělosti už nepřijímá žádnou potravu, ale jeho larvy sežerou na co přijdou.

Živí se sušenkami, starým pečivem, rýží, těstovinami, moukou, ale i vazbami knih. Nepohrdnou ani kosmetikou, pepřem nebo léky. Typická je pro ně opravdová nenasytnost. K potravě se umí prokousat papírem, plastovými obaly i alobalem.

Larvy sežerou jídlo i vlnu

Do balení dokážou červotoči prohryzat spoustu drobných dírek, takže nakladou vajíčka i do nerozbalených potravin. Larvy jsou často jídlem tak obalené, že jsou takřka nerozpoznatelné. Prozradí je ale například drobné dírky v těstovinách.

Červotoči spížní nemají rádi chlad, proto se jim více líbí na místech teplejších a světlých. Domů si je můžete přinést z obchodu spolu s napadenými potravinami nebo k vám přiletí oknem.

Spokojení jsou všude, kde není zima a je dostatek potravy. Občas se usídlí i ve vaší ložnici, kde nepohrdnou vlasy, šupinkami kůže, vlnou nebo třeba drobky na nočním stolku.

Foto: Shutterstock

Potraviny znehodnotí výkaly

Prvním příznakem, že jste se stali jejich nechtěnými hostiteli, jsou hnědí broučci létající kolem potravin. Nelétají ale stejně třepotavě jako moli.  

Samička naklade najednou až 100 vajíček, jejichž larvální stadium trvá i několik měsíců. Tak dlouhou dobu vám pouhá jedna generace může plundrovat zásoby.

Červotoč není nebezpečný, nepřenáší žádné nemoci, ale vaše potraviny jednoznačně znehodnotí svými výkaly. Učiní je naprosto nevhodnými ke konzumaci. Jsou pak náchylnější k plísním, mohou vyvolávat alergické reakce a je potřeba je zlikvidovat.

Pomůže voda s octem

Nejlépe se červotočů zbavíte tak, že všechny potraviny v otevřených obalech vyhodíte. Naházejte je do pytle, ten pevně uzavřete a ihned vyneste z bytu.

Neotevřená balení dejte do uzavíratelné pevné skleněné nebo plastové nádoby a pár týdnů počkejte. Pokud se v nich červotoči nevylíhnou, máte vyhráno. Samozřejmě další varianta je taková, že pro jistotu vyhodíte i neotevřená balení.

Následovat by měl precizní úklid skladovacích prostor i použitých nádob horkou vodou s octem. Případně i některým insekticidem. Preventivně potom alespoň 2 x do měsíce inkriminovaná místa zkontrolujte.

Potraviny nenechávejte po příchodu domů v obalech z obchodu, ale přendávejte je do pevných dóz, kterými se červotoč neprokouše. Do rohů polic můžete nasypat křemelinu. Není jedovatá, ale škůdce dokáže vysušit a zlikvidovat.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zdeněk
Zdeněk
6 měsíců

To se tedy člověk dozví věci!!! Takového brouka potkat, je tak ” nebezpečný” , že každej “moderní blbec” se radši odstěhuje z domu po takové informací.

Josefina
Josefina
6 měsíců
Reply to  Zdeněk

Máte pravdu,jsme tak tlačeni médií do blbostí, že to hraničí s absurditou.Lidstvo blbne díky technologiím,začíná chybět zdravý rozum a logika..