Chyba, kterou s vejci dělá většina lidí a vůbec o ní netuší. Takto se z vajíček stává nepřítel

Vajíčka patří do permanentních zásob každé domácnosti. Dají se z nich udělat velmi chutné a rychlé pokrmy a neobejdete se bez nich ani při vaření složitějších jídel. Oproti starším domněnkám o tom, že jsou vejce škodlivá, navíc dnes převažuje názor, že jsou naopak pro zdraví prospěšná a vynikají výživovými hodnotami.

Pravdou ale také je, že jsou vajíčka poměrně choulostivou potravinou, se kterou je třeba zacházet opatrně. A právě v tom se velmi často chybuje. Z vajec se tak může stát rychle problém.

Jak vejce skladovat?

Po každém nákupu v obchodě jsme zvyklí uložit potraviny do lednice, vajíčka na své místo do přihrádky. Patří ale vajíčka do kartonového obalu, máme je vždy vyložit z obalu a dát do dveří nebo jak je správně uchovávat?

Ideální teplota pro skladování vajec by měla mezi 5 a 18 stupni, neměla by příliš kolísat. Proto je optimální nechat je v lednici. Není vhodné mít je v kartonovém obalu, protože otevíráním a zavíráním lednice a tím i kolísavostí teploty může obal navlhnout. Vajíčko uložíme tupým koncem nahoru, protože vajíčko tzv. dýchá a právě tam jsou jeho kapiláry.

Pokud je vajíčko v lednici déle než 10 dní, je třeba vajíčko převrátit, aby se žloutek nepřilepil ke skořepině. Od uložení vajíčka do chladu mu běží spotřební doba. Obvykle je to 28 dní, při správném skladování to ale může být o několik dní více.

Jak s vejci zacházet?

Zřejmě nikdo z nás nenakládá s vajíčkem opatrně, nemyje ho či nečistí předtím, než s ním udělá jednoduchý úkon – rozbije ho a použije. Poté, co jej použijeme bychom měli myslet na jednu věc, a to na umytí si rukou. A nemyslíme tím to mytí, pokud se náhodou zašpiníme od bílku.

Na vaječných skořápkách se mohou objevit stopy salmonely, proto je třeba po manipulaci s vejci si umýt ruce, aby se na připravované jídlo nepřenesly žádné mikroorganismy.

Foto: Shutterstock

Umývat vejce?

Chováte doma slepice a radujete se z každého vajíčka? Nebo toto štěstí nemáte a musíte je kupovat? Tak či onak, někteří vajíčka před použitím myjí. 

Mytí vajíček z domácího chovu má své opodstatnění, ne vždy jsou snesená vajíčka čistá. Celkově ale není mytí vajec vhodné. Vaječné skořápky obsahují ochrannou vrstvu, která brání průchodu bakterií přes jejich póry. Je důležité vědět, že při vysokých teplotách se salmonela ničí, proto je z hlediska bezpečnosti konzumace vejce třeba přehřát je alespoň přes 70 stupňů, čili nekonzumovat je v syrovém stavu.

Foto: Shutterstock, zdroj: AllRecipes

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments