Chyby při konzumaci česneku. Lidé většinou zničí jeho léčivé účinky, aniž by si to uvědomili

Česnek je neoddiskutovatelně velkým pomocníkem v boji proti nejrůznějším chorobám, ať už propuknuvším nebo coby prevence. Jeho léčivá síla je obrovská a lidé ji využívají odnepaměti. Mnozí však už zapomněli na to, jak česnek užívat správně, aby vám poskytl maximum svých léčivých účinků. Některé chyby vedou ke znehodnocení.

Vaření česneku

Česnek je často používán při vaření. Na tom není nic špatného, pokud od něj v takovém případě neočekáváte nic jiného než ochucení. Pakliže se ale domníváte, že takto do těla dostanete prospěšné látky, které obsahuje, jste na omylu. Přijdete totiž o nejdůležitější látku, a to alicin. Nejlepší je konzumace česneku v syrovém stavu, ideálně když je rozdrcen. Pak přímo vylučuje antimikrobiální látky.

Velké množství česneku

Česnek je velmi silným antibiotikem. Mnozí dělají tu chybu, že ho neužívají dlouhodobě v menším množství, ale když jim něco je, snaží se to dohnat a konzumují česnek ve velkém. Tělo však stejně nedokáže vstřebat takové množství prospěšných látek. Naopak, tímto způsobem si spíše poškodíte střevní mikroflóru. Pokud nechcete, aby česnek zabíjel užitečné bakterie, omezte se maximálně na pět stroužků.

Foto: Shutterstock

Starý česnek

Starší česnek bohužel nemá takové účinky jako čerstvý. Ten poznáte podle zeleného stonku ve středu. Proto je dobré si česnek pečlivě vybírat. Ideálně je pochopitelně vlastní pěstování, případně nákup od prověřeného pěstitele.

Česnek v tabletách

Dnešní doba svádí ke zjednodušování všeho a nejinak je tomu s česnekem. Pokud konzumujete čerstvý a syrový česnek, má to pochopitelně i vedlejší efekty v podobě silného zápachu. Ne každému také musí chutnat. Mnozí lidé potom raději sáhnout po tabletách z lékárny. Ty však nemají tak silný účinek jako čerstvý česnek. Jejich prospěšnost je diskutabilní a může sloužit spíše jako placebo.

Foto: Shutterstock, zdroje: Food52, Mashed

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments