Chytří Češi konečně přišli na to, k čemu je 4. strana struhadla. Tato funkce vám hodně pomůže

Struhadlo je skvělou pomůckou, a i když jej částečně dokážeme nahradit nejrůznějšími elektrickými kráječi a roboty, z domácností nevymizelo. Proto je překvapením, že jej stále neumíme správně používat.

Záhada struhadla

Strouhání ovoce a zeleniny je poměrně snadné a obvykle volíme hrubší nebo jemnější část struhadla. Boční strany struhadel příliš nepoužíváme, možná proto, že si nejsme úplně jistí tím, jaká mají přesná určení. Pokud si odmyslíme možnost, že jste si zakoupili speciální struhadlo či kráječ, který je určený na parmazán, plátky nebo ozdobné krájení, jste s velkou pravděpodobností majiteli čtyřhranného struhadla.

Odlišná struktura struhadla

Každá ze čtyř stran klasického struhadla má jiný tvar nožů a jinak navrženou plochu pro strouhání. Velká oka po celé ploše jsou praktická na mrkev, jablka, okurky nebo na hrubé strouhání sýra. Jemná oka vytváří drobné kousky a nudličky. Třetí strana je vybavena podlouhlým nožem a otvorem. Ten slouží pro krájení úhledných plátků. Perfektní je například pro krájení salátové okurky nebo paprik na kolečka.

Foto: Shutterstock

Mixér na čtvrté straně

Vystouplé špičky struhadla s malými dírkami se dříve používaly na přesnídávky a příkrmy pro děti. Uvařené ovoce a zeleninu struhadlo připravilo se stejnou jemností jako dnes tyčový mixér. Můžete struhadlo vyzkoušet a uvidíte, že pomocí čtvrté strany snadno připravíte pyré.

Strouhací plocha je výborná pro přípravu bramborových placek, jsou mnohem jemnější. Určitě stranu použijte při strouhání muškátového oříšku, ořechů nebo skořice. Příprava strouhanky z rohlíků nebo chleba je na ní rychlejší.

Pokud je vaše struhadlo málo ostré, patrně jste jej dlouho a často myli v horké vodě. Například jste jej vkládali do myčky nádobí. Pomůže, když budete zmačkaným alobalem přejíždět přes ostří struhadla. Buďte trpěliví a vaše struhadlo bude brzo v perfektní kondici.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments