Co je nutné přidat do krupicové kaše, aby byla dokonalá. Tajný fígl poradil Přemek Forejt

Sladké hlavní chody jsme milovali hlavně v dětství, některým z nás to zůstalo i do dospělosti. Dukátové buchtičky, ovocné knedlíky, šlejšky, nudle s mákem a – krupicová kaše.

Kaše se dá připravit na tisíc různých způsobů. Obyčejná verze se připravuje s kakaem, cukrem a máslem, nebo hezky po česku, s grankem. Proč nevyzkoušet i verzi šéfkuchaře Přemka Forejta s omamně voňavým kořením a karamelem?

Seznam ingrediencí

  • 0,5 l mléka
  • 45 g pšeničné krupice (bezlepkáři použijí rýžovou krupičku)
  • sůl
  • cukr do kaše a na karamel
  • několik lžic másla
  • 1 jablko
  • 1 pomeranč
  • koření: hřebíček, skořice, kardamom

Postup

Do hrnce vlijte mléko, přidejte podle chuti lžíci cukru, lehce posolte a připravte si všechno koření. 1 celou skořici předtím přelomte napůl, několik zrníček (cca 5 – 6) kardamomu trošku zmáčkněte čepelí nože a spolu s několika kusy hřebíčku vložte k mléku. Hřebíčkem radši šetřete. Vařte cca 5 minut a nezapomeňte neustále míchat, protože se mléko rádo připaluje. Přemek přidal ještě kafírové listy. Pokud máte doma, doporučuje přidat.

Foto: Shutterstock

Současně s tím pečlivě omyjte jablko a pomeranč. Z pomeranče odškrábněte 2 tenké vrstvy kůry a přidejte do mléka. Vrstva musí být tenká bez měkkého vnitřku, ten je totiž hořký. Jablko nakrájejte na kousky a nechte stranou. Můžete oloupat i slupku, protože ho budete vařit v karamelu. Bez slupky jablko rychleji změkne, se slupkou bude o něco křupavější. Vyberte si variantu, kterou máte radši.

Následuje příprava karamelu. Několik lžic nechte chvilinku roztopit na pánvičce, a poté přidejte máslo. Vařte na mírném ohni a míchejte ideálně jen krouživým pohybem pánvičky. Do hotového karamelu vhoďte jablka, obalte je karamelem a nechte je několik minut změknout.

Nakonec přeceďte mléko a za stálého míchání vsypte 45 g krupice, kterou uvařte do zhoustnutí, a můžete podávat!

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

Já bych tam flaknul ještě buřty.

Zuzana
Zuzana
1 rok

Odborník fakt, krupicová kaše je klasika.Experimenty ano, dle libosti každého, na to nemusím být Přemek Forejt.

Haul
Haul
1 rok

Co by tam.mohl dát, že by Mekáč? 🤣. Když má smlouvu na 3 roky.. 😁😁😁

Karel
Karel
1 rok

Krupicová kaše je krupicová kaše. Nějaké pomeranč a další blbosti si strčte za klobouk.

Ivona
Ivona
1 rok

Mléko s moukou nejím, brrr😡