Co se stane, pokud sníte 4 dny staré těstoviny? Rodina to zkusila a dopadla velmi špatně

V dnešní uspěchané době má jen velmi málo lidí čas vařit každý den čerstvé jídlo. Ti, co ho opravdu nemají, uvaří na pár dní dopředu nebo se naobědvají v restauraci. Někdy se také stane, že jídla uvaříte víc, než jste původně chtěli a klidně i po několika dnech je vám líto jej vyhodit, a tak se rozhodnete ho sníst. Proč byste po více než dvou dnech jídlo, jako je rýže či těstoviny neměli jíst? 

Vařte vždy raději čerstvé jídlo

Hovězí gulášek si klidně tři dny starý dopřejte, ale s bramborami, rýží či těstovinami to jednoduše nedělejte. V roce 2005 byla v Journal of Clinical Microbiology publikována zpráva o pěti dětech z jedné domácnosti, které snědly několik dní starý těstovinový salát. Připraven byl v pátek a v sobotu si jej rodina vzala na piknik a do pondělí ležel v ledničce. Poslední den jej děti dojedly. Následně se u dětí projevily potíže zjevné při otravě jídlem. Všechny děti skončily v nemocnici a nejmladší dítě bohužel zemřelo. V jídle se vytvořily bakterie Bacillus cereus a dětský organismus si s nimi bohužel neuměl poradit.    

Foto: Shutterstock

Jsou opravdu tak nebezpečné?

Opravdu bychom měli například pětidenní těstoviny, rýži či brambory vyhodit? Za nás jednoznačně ano, protože čtyři dny či více, je pro takové potraviny opravdu hodně. Ovšem úmrtí či poškození jater z otravy jídlem je opravdu vzácné a o těchto případech se příliš nemluví, protože jejich léčbu lze praktikovat pouze doma, ale i tak si raději dopřejte čerstvé jídlo, abyste se vyhnuli možným rizikům. 

Zmíněné bakterie B. Cereus uvolňují do jídla nebezpečné toxiny, přičemž mnohé z nich nezničí ani ohřívání v mikrovlnné troubě. Nejčastěji se po pozření vyskytne silný průjem a zvracení z emetického toxinu, který odolává zahřívání až do 121 °C, a to až po dobu devadesáti minut. Dalším toxinem, který se ve starém jídle může objevit, je hemolysin BL, který v těle dokáže vyvolat zánětlivý proces. Závěrem doporučujeme, abyste škrobové potraviny, maso a mnoho jiných jídel, pojídali maximálně jeden či dva dny a raději si uvařili jídlo čerstvé. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Sciencealert

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Zapomněla jste dodat, že v tom případě se musí lidé naučit vařit takové množství, aby nic nezbylo – jinak budou popelnice (hlavně ve městě) přetékat vyhozeným jídlem…

Jarmila
Jarmila
1 rok

Jíme doma i týden staré jídlo a nikdy se nikdo neotrávil a nic mu z toho nebylo !!!