Co v žádném případně nesmíte dát do karbanátků. Většina lidí to ale dělá, šéfkuchař mluví o hrubé neznalosti

Karbanátky v české kuchyni zdomácněly. Toto velmi chutné jídlo je často servírováno jako rychlá a plnohodnotná večeře. Pochopitelně je to dáno tím, že tento pokrm není vůbec náročný na přípravu. Pokud s ním ale máte zkušenosti, jistě víte, že když se nepřipraví pořádně, je to na jeho chuti bohužel znát. Řada lidí přitom přípravě karbanátků příliš nedá a přidává do nich vše, co jim přijde pod ruku.

Chléb pouze jedním způsobem

Základem je pochopitelně směs, ze které karbanátky připravíte. Nejde pouze o maso, byť na to byste měli dávat také zvýšený důraz. Vláčnost a šťavnatost karbanátkům však propůjčuje něco jiného. Do směsi je nutné přidat sušený chléb. Možná si říkáte, že když si karbanátky objednáte v restauraci, chutnají mnohem lépe, než když si je uděláte doma. Každý solidní šéfkuchař totiž ví, co do nich patří a naopak nepatří.

Když je řeč o sušeném chlebu, potom důraz klademe právě na přídavné jméno, které mu propůjčuje vlastnost. Ano, dejte pozor na to, aby byl chléb skutečně vysušený. Mleté maso samo o sobě totiž při smažení vyloučí hodně šťávy. A sušený chléb je tu právě od toho, aby tuto šťávu absorboval. Alternativně je možné sáhnout po strouhance.

Co ovšem do karbanátků nikdy nepatří, to je chléb čerstvý. Sice si můžete odškrtnout, že jste tuto položku do receptu přidali, ale vězte, že se to podepíše na chuti. Takový chléb totiž nemůže natáhnout šťávu z masa. Karbanátky potom budou nekonzistentní a rozblemcané.

Foto: Shutterstock

Jak udělat karbanátky ještě lepší

Chléb také nikdy nenamáčejte ve vodě nebo dokonce v mléce. Ve výsledku potom bude maso moc tuhé a vhodné to není ani z hlediska dietologického. Zkrátka se držte toho, abyste do směsi přidali obyčejný sušený chléb, ideálně třeba šumavu. Dejte si však pozor na různé speciální chleby, které jsou dnes v oblibě. Třeba kvasnice se do karbanátků vůbec nehodí.

Chuť karbanátků můžete ještě více vylepšit, a to přidáním syrové brambory. Potom bude maso ještě vláčnější a nadýchanější. Zase to ale nepřežeňte. Na půl kila masa stačí jeden větší brambor. Nezapomeňte ho nastrouhat či namixovat.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
2 let

Do klasických karbanátků žádný sušený chleba nepatří. Jen blbnete lidi.

Iris
Iris
2 let

Do karbanátků odjakživa přidávám rohlík namočený do vody a karbanátky nikdy nemám ani mastné, ani suché. Až se naučíte vařit – ne jen opisovat recepty, tak možná pochopíte, proč. Žádný chléb nebo dokonce brambor do nich cpát nebudu!

Karel
Karel
2 let
Reply to  Iris

Napsala jste to velice přesně.